Pagina's

18 juli 2021

de ijssel valt meeHet machtige water.
Als andere rivieren in het land overstromen, dan moet je natuurlijk ook even bij je eigen rivier gaan kijken. En het valt mee. Ik heb het hoger gezien. Toen stond de camping aan de overkant onder water. Nu (nog) niet. Het zal nog wel een beetje gaan stijgen, hoorde ik. En het regent weer in Duitsland.....

Ik heb het niet meegemaakt hier, dat het water over de rand klotste. In 2013, toen ik in Deventer kwam wonen, werd een begin gemaakt met Ruimte voor de Rivier. Ik schreef erover. Het is een blogje dat nog regelmatig bekeken wordt. Wat uitzonderlijk is, is het hoge water in de zomer. Meestal is de waterstand dan juist laag.  

Wel maakte ik in mijn eerste zomer hier mee, dat het riool aan de achterkant van de flat door een wolkbreuk overstroomde. Het ligt daar wat lager en de parkeerplaats liep onder. En dat niet alleen, het vieze water stroomde ook onze bergingen in. Daar stonden nog onuitgepakte dozen sinds mijn verhuizing. Ik kon ze nog op tijd naar boven sjouwen. Klein leed, vergeleken met wat mensen nu moeten meemaken. 

Ik ging gistermorgen al bij de IJssel kijken. Het was nog vroeg, en bewolkt en grauw weer. Een uur later scheen de zon en werd het een stralende zomerdag. En ik had spijt dat ik niet op het zonnetje had gewacht om foto's te maken. Dus met een mooie weersvoorspelling voor vandaag, stond ik weer vroeg op om het nog een keer over te doen, de fotoreportage van de IJssel. En ik stond op met mist. Zucht. Maar de zon kwam gelukkig al snel door en daar ging ik.

Vriendelijke beelden, vergeleken met het natuurgeweld in het Zuiden. Sterkte voor iedereen die ermee te maken heeft.

De benedenkade staat onderwater. En de boot die normaal wat verderop aan die lage kade ligt, is nu wat meer verplaatst. Om van en aan boord te kunnen komen.

Het gezellige terras aan het water ligt nu onder water.16 opmerkingen:

 1. Mooi vastgelegd deze stralende ochtend. Tja, het water heeft meerdere gezichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vermoed dat het inderdaad nog wel hoger komt te staan.. Deventer ligt vrij aan het einde van 'de stroom' hè.. maar er komt dus nog wel wat aan.
  In Limburg nu (en ook BE en DU).. daar schijnt het ook te stinken.. daar is ook van alles door dat water kapotgemaakt en meegesleurd.. en ze hebben daar vaak nog mazouttanks in de tuintjes liggen om op te stoken.. ik zou niet graag door dat water waden daar nu hoor..!
  Prachtige foto's van de rivier.. het lijkt nu alweer zo lang geleden dat ik er zelf stond daar.. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wat linkjes onderaan toegevoegd. Er komt nog wel wat aan, maar het valt mee. Maandag bij Lobith de hoogste stand, en twee dagen later, woensdag hier.

   Verwijderen
  2. Kwam nog even kijken naar je linkjes.. gisteren was m'n zwager jarig en toen we hem belden om te feliciteren, vertelde hij dat hij met zus volgende week een kleine week naar Deventer op vakantie gaat.. en dat ie hoopte dat ze er droge voeten hielden. Kan hem wel geruststellen zo te lezen. ;-)

   Verwijderen
  3. Het stijgt nog tot woensdag, lees ik. Maar ik geloof dat de stadscamping aan de overkant nu onder staat. Zal morgen eens kijken.

   Verwijderen
  4. Och, maar zij kamperen niet hoor.. wij zijn de enige gekken in de familie..! ;-)

   Verwijderen
 3. Mooie lange schaduwen echt ochtendstemming foto's. Mooi hoor. Maar als ik jou was zou ik toch de spullen uit de berging maar naar boven halen. Ik ben benieuwd hoe het hier gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen de bergingen overstroomden kwam dat niet van de rivier, maar van een hoosbui die het riool niet kon verwerken. Daar is inmiddels wel wat aan gedaan, door 'grindputten' aan te leggen. En er is een obstakel gemaakt zodat het niet meer de bergingen in kan stromen.
   Mijn flat ligt te ver weg van de rivier om gevaar te lopen, gelukkig.
   Kijk even bij de linkjes die ik heb toegevoegd hoe het bij jou zit.

   Verwijderen
 4. Oei, dus ook bij jou is er wateroverlast. Hopelijk blijft het hier bij. Bedankt voor de prachtige foto’s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee geen overlast, Mieke, het staat wel vaker zo hoog en het gaat niet over de rand, alleen over die benedenkade. Dit is geen vergelijk met de mensen in de watersnoodgebieden.

   Verwijderen
 5. Mooie foto's van een prachtige rivier. Ik hoop dat het hierbij blijft bij jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Glad is de IJssel. Mooie foto’s Judy. Hopelijk krijgen jullie daar geen natte voeten. Er komt nu natuurlijk ook een heleboel water vanuit Zwitserland (daar viel ook behoorlijk wat regen) en mss Oostenrijk. Duimen maar dat dat meevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, de afgelopen week heeft wel duidelijk gemaakt hoe weerloos wij staan als het water echt gaat wassen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mist waar net de zon doorheen schijnt is een goede reden om vroeg op te staan. Mooie foto's, de eigenaren van de terrassen zullen hun spullen wel hebben opgeruimd.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.