Pagina's

1 juli 2021

de roemer visscher vereeniging?Ja, dat riep natuurlijk vragen op, toen ik in mijn vorige blogje een stukje uit de memoires van mijn oma citeerde. Ze had het erover dat ze in 1912 met een handeltje handwerkspullen bij de Roemer Visscher Vereeniging in Padang kon komen om haar spullen aan de man te brengen.

Ik wist niet wat het was, die Roemer Visscher Vereeniging. Maar ik vond er wat meer informatie over op een site die De Indische Schrijfschool heet.....

De Roemer Visscher Vereeniging werd in 1905 in Soerabaja opgericht. Een vereniging voor en door vrouwen, die gericht was op de financiële zelfstandigheid van vrouwen en meisjes in Nederlands Indië. Zodat ze in hun eigen onderhoud konden voorzien en niet gedwongen waren te trouwen met een kostwinner. 

Het was de Indische versie van de vrouwenbeweging die in Nederland in 1900 begon. De RV Vereeniging deed het goed. En het is een leuk artikel om te lezen. De hele site is leuk, voor mensen met Indische roots. 

De auteur Vilan van de Loo noemt in bovenstaand artikel ook de naam van Charlotte Jacobs. De oudere zus van Aletta Jacobs, die we allemaal kennen als de eerste vrouwelijke Nederlandse arts. Maar haar zus, Charlotte dus, was de eerste apothecaresse van Indië. Zij had bijna 25 jaar, tot eind 1912, een apotheek in Batavia. 

Leuke info allemaal.
Who knew!

Vergelijk de Nederlandse vereniging Tesselschade-Arbeid Adelt.

17 opmerkingen:

 1. Ken de naam alleen van een straat in Dordrecht in de buurt waar ik m'n jeugd doorbracht.. de Roemer Visscherstraat dus.. maar da's naar een 17e eeuwse dichter genoemd. Die 'Vereeniging' waarschijnlijk ook, maar dan snap ik niet waarom eigenlijk. Ik zal die linken weleens aanklikken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat me niet om de naam, maar om de betekenis van die RV Vereeniging. Daat zat een verhaal achter. Vrouwenbeweging dus. Mijn oma van de eerste feministische golf, ik van de tweede. :)

   Verwijderen
  2. Ja, dat snapte ik wel hoor. :-)

   Verwijderen
  3. Ja, ik begreep je eerst verkeerd. :)

   Verwijderen
 2. Ja die betekenis is zeker interessant en die beweging ook. Je grootmoeder was haar tijd vooruit. Ik heb het Indische verhaal gelezen en ook interessant voor mensen zonder Indische roots. Ik dacht meteen aan Tesselschade/Arbeid adelt. Beetje vergelijkbaar. Die club bestaat nog steeds. Maria Tesselschade Roemer Visscher was een dochter van de dichter Roemer Visscher. Zijn andere dochter Anna Roemer Visscher was al net zo'n zelfstandige en tamelijk vrije tante als haar zus. Zou het kunnen dat die Vereeniging naar haar is genoemd?

  En dan nog die akte kantklossen. Ik kan er niets over vinden. Ik heb zelf de akte K: Nuttige handwerken. Er is ook een akte U geweest: Vrouwelijke handwerken. Misschien was kantklossen daar een onderdeel van.
  Enfin, leuk allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een interessante aanvulling, Bettie. De naam zal vast van één van twee dames Roemer Visscher afkomstig zijn. Ik heb een link naar Tesselschade/Arbeid adelt toegevoegd. En ja, dat komt zo overeen met wat er staat over de RV Vereeniging in Ned.-Indië.
   Of mijn oma haar tijd vooruit was? Nadat al haar spullen in de brand verloren waren gegaan, is ze toch echtgenote en moeder geworden.
   Ik kan verder niets vinden over die akte kantklossen. Niet op internet en niet in de memoires. Jammer.

   Verwijderen
  2. Oooh.. túúrlijk.. z'n dochter die Tesselschade als tweede voornaam had.. die is van Tesselschade/Arbeid adelt (leuke winkeltjes waren dat!) en da's de link.. wow, was ik zo gauw niet opgekomen! :-)

   Verwijderen
  3. Ik kende het helemaal niet. Maar we komen er wel uit met zijn allen. Leuk is dat.

   Verwijderen
 3. Een van de eerste vrouwenvereniging die de welzijn van vrouwen in vaandel had. Ze waren heel goed bezig. Precies ook datgene waar b.v. Maxima ook mee bezig is. Helaas is dit nog steeds nodig in grote delen van de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut nodig, en inderdaad, die microkredieten waar Maxima zich voor inzet.

   Verwijderen
 4. Die waren hun tijd best vooruit zeg! Wat een goed initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om te lezen en wat waren die toch dappere vrouwen. We beseffen het niet altijd maar zulke vrouwen hebben voor ons het pad geëffend.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zij werd door haar vader Tesselschade genoemd omdat hij grote schade had vanwege het verlies van een boot bij Texel. Ik heb het altijd heel raar gevonden om naar zo’n nare gebeurtenis je kind te vernoemen. Gelukkig is het toch goed gekomen met haar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is het geen gangbare naam geworden, Mieke.

   Verwijderen
 7. Interessante websites. Allemaal nog niet zo lang geleden, he? Wat heeft het lang geduurd voordat vrouwen rechten kregen. Ik heb de beide websites bekeken. interessant de zus van Alette Jakobs. Ik heb het Indische verhaal ook gelezen vind het ook interessant. De familie Jacobs, wat een genie en doorzettingsvermogen zat daarin, 11 kinderen. Ik las pas de reisbrieven van Aletta, wat een mooi Nederlands. Ik vind het leuk en interessant en leerrijk om via jou betrokken te worden bij je Indische roots.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.