Pagina's

26 juli 2021

en toen was het genoegDit zijn de laatste lathyrussen van mijn balkon.  

Ik heb ze opgeruimd. Geen lathyrus meer, geen Oost-Indische Kers meer. Ik droomde van bloemen, weet je nog? En die kreeg ik ook wel. Maar ook luis op de Kers. En de lathyrus begon er steeds armetieriger uit te zien.....
Zo zag het er begin van de maand nog uit. En nu als op de foto hieronder. 
Ik ruimde alles rigoreus op. 
Op het plein verderop staat sinds kort een gft-bak, waar we met een pasje groente-, fruit- en tuinafval kunnen storten. Voorheen hadden we daar geen voorziening voor. Het gft ging in de grijze vuilniszak. Het was wel een stevige work-out om al mijn oud groen daarnaartoe te sjouwen. Het was tenslotte de inhoud van zeven flink formaat potten. Maar, opgeruimd staat netjes. 

Geen oerwoud meer op mijn balkon. Het is nu een keurig balkon. Niets op aan te merken. De vogeltjes maakt het niets uit. Die komen nog steeds en als ik me gedraag vliegen ze me om de oren, drinken uit de waterbak als ik niet kijk en zitten op de balkonrand te wachten op hun beurt bij de voercontainer. Luid kwetterend.

Ik kocht een uitbundig bloeiende margriet. Compensatiegedrag. Om af te kicken van mijn bloemendroom. 

Maar niet alles is weg, wat ik zaaide in april.
Weet je nog de zonnebloemen? Twee in een potje, ik dacht: dat kan niks worden. Ze klampten zich in de koude lente aan elkaar vast. En nu? Ze zijn nu manshoog. Vrouwshoog moet ik zeggen, net zo groot als ik. En ze staan op het punt om uit de knop te komen. 16 opmerkingen:

 1. Ooooooooo, wat jammer. Ik moet er ook een beetje om lachen, zie het helemaal voor me. Dat rigoureuze is ook iets voor mij, maar ook vind ik het jammer. Ik heb het dit jaar met de rozen, het blad ziet er niet uit. Bloemen en het idee van bloemen is leuk, maar er kan van alles mis gaan en dan geeft het ergernis. Maar....... wat hartstikke leuk die zonnebloemen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was niet meer te redden, Geri, er zijn grenzen. :) Jammer van je rozen. Al die regen, het geeft schimmels een enorme kans. De aardappeloogst heeft er ook last van. Volgend jaar beter.
   En die zonnebloemen... leuk, hè!

   Verwijderen
 2. Zonde van je bloemen, maar luis is niets. Een mengsel van zeep en spiritus had niets uitgehaald tegen luizen?
  Leuk de zonnebloemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, zeep en spiritus hielp niet. vorig jaar had ik wat witte vlieg op de tomaten en toen hielp het wel. Maar niet tegen de luis. Het is een koude lente en een natte zomer geweest, en dat maakte de planten kwetsbaar in de potten. Denk ik.

   Verwijderen
 3. Aah.. als zoiets een ergernis wordt heb je er niks aan, want het moet juist pleziér geven.. dus ik kan het me heel goed voorstellen dat je het opruimde hoor. Soms vallen de dingen gewoon niet uit zoals je gedacht, gehoopt en gewenst had hè hehe. Geniet van je margrieten en zonnebloemen.. ook leuk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik zag het langzaam de verkeerde kant opgaan. Vorig jaar had ik (beginners)geluk met de tomatenkweek. Dit jaar zat het tegen, vanaf het voorjaar al met het zaaien. Ach ja, kan gebeuren. En die zonnebloemen maken veel goed!

   Verwijderen
 4. Oh wat jammer, maar je hebt toch een leuke herinnering: de foto van de lathyrus in het vaasje.
  Ik moet ook niks hebben van luis in de planten...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad jammer Judy. Hopelijk ga je veel plezier hebben van de zonnebloemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Doet me denken aan de periode dat ik ook een weelderig balkon probeerde te fabriceren. Ja inderdaad het is zo moeilijk. Ik gaf het op een gegeven moment op en verhuisde naar een beneden flat met tuin. Maar ja dat is allemaal al zo lang geleden. Geniet jij maar van de zonnebloemen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het waren niet de ideale omstandigheden voor het zaaien van die twee. Ik ga me meer toeleggen op vaste planten in potten. En dan de soorten kiezen die ervoor geschikt zijn.

   Verwijderen
 7. Ik ben benieuwd welke planten je gaat planten. Zoals je weet gaan wij binnenkort verhuizen en krijgen we ook een balkon. Dus ik hoop inspiratie bij jou op te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In twee potten Oost-Indische kers gezet maar ze zien er belabberd uit. Die in de volle grond in de moestuin zien er aardig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan je jouw actie helemaal voorstellen. Hartstikke jammer maar dan nu maar verheugen op de zonnebloemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lekker opgeruimd dus, op een balkon heb je ook niet een verdomhoekje over he. Ik heb een hoekje waar mijn kneusjes staan maar neit alles krijgt nog een kans. Hier zijn de zonnebloemen ook vrouwshoog en 1 is er uit.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.