Pagina's

5 oktober 2021

het kromme huisIk maakte deze foto in 2014 en schreef er eerder over op mijn oude blog. Daar postte ik de foto's die ik maakte op mijn ontdekkingstochten in mijn nieuwe woonplaats. Camera en plattegrond op zak. 

Het pand staat in een winkelstraat..... De naam 'het kromme huis' kwam in me op, naar een boektitel van Agatha Christie. Het pand stond een tijdje te koop. Maar niemand wou het hebben. Het staat schots en scheef. Als je de - scheve - deur opent, moet je eerst een opstapje op. Want de binnenvloer is wel waterpas gemaakt, maar die deur sluit niet aan.

Het pand staat anno 2021 nog steeds leeg. En ziet er steeds verwaarloosder uit. Daar waar al die fietsen staan.
Een eindje verderop wordt een pand verbouwd. Daar wordt een doorgang gemaakt naar de binnentuin die hierachter verborgen ligt. Je zou bijna zeggen: hadden ze die doorgang niet via dat gammele pand kunnen doen. Maar misschien houdt dat gammele pand zijn twee buurpanden overeind. En haal je er één tussenuit, dan gaat misschien het hele rijtje om. Als dominostenen. Stel ik me voor, ik ben geen deskundige.

Altijd ben ik nieuwsgierig naar het stadse groen achter al die gevels. Soms kun je er een stukje van zien. Bijvoorbeeld de Kloostertuin en het stukje tuin dat bij de Proosdij hoort waar ik laatst over schreef. En deze binnentuin intrigeert me enorm. Twee à drie voetbalvelden groot, lees ik. En nu gaat er dus iets mee gebeuren. Het moet een rustplek worden. Zowel voor omwonenden als publiek. En er komen dus ook apartementen. Buiten mijn budget, ben ik bang. 

De doorgang is nog niet open, dus ik kan er nog geen blik in werpen, in die tuin. Maar dit is wat je kunt zien op Google Earth. Bomen. Van bovenaf al mooi. En ik hoop dat het zo mooi blijft.18 opmerkingen:

 1. Wat een mooie foto, die van het kromme huis. Je zou er een roman bij kunnen verzinnen. Bijzonder dat van die twee voetbalvelden...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Valt dat huis toevallig niet onder monumentenzorg? Als de eigenaren het gaan verbouwen, dan gaat dat vreselijk duur worden. Ik vermoed dat ze moeten heien om het huis te ondersteunen. Heien levert natuurlijk weer proberen voor de omliggende gebouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat denk ik ook: duur. Ik hoop dat er iets mee gaat gebeuren, en dat het niet verder vervalt.

   Verwijderen
 3. Nu hoop ik dat het gammele pand snel bewoners krijgt en niet helemaal teloor gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een enorme tuin. Ik hoop heel erg dat de woningen die gebouwd gaan worden bij de omgeving passen. Wij hebben in Elden een project waarbij prachtige, dure appartementen zijn gebouwd die detoneren bij de rest. Mensen konden grond kopen en zelf een huis ontwerpen, leuk idee en het is allemaal ook prachtig. Alleen het staat er zo misplaatst. Ik hoop dat er een architect komt die daar oog voor heeft. Want de binnen stad van Deventer is zo prachtig. Bedoel je met rustplek dat er een tuin komt? Lijkt me fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat herinner ik me dat je daarover schreef, Elden. Het zou vreselijk zijn als hier ook zoiets zou gebeuren. Als je bij de plannen kijkt, ziet het er erg modern en strak uit. Tachtig tot 100 apartementen. En dan het bouwen ervan. De aanvoer van materialen zal denk ik via die doorgang moeten gebeuren. En door de smalle straatjes. Veel overlast.
   En ik hoop dat er dan nog uiteindelijk een rustplek overblijft.

   Verwijderen
 5. Het zal een bom duiten kosten om dat huisje op te knappen denk ik.. anders staat zoiets in de binnenstad van het mooie Deventer toch nooit zolang leeg..? En dáár ligt dan ook die grote tuin achter.. misschien als daar wat mee gedaan gaat worden, dat men dat huisje óók eens aan gaat pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de vraag of achter dit pand een tuin zit, het zit vlakbij de hoek. Ik wou dat ik meer van dit pand wist. En waar ik die info zou moeten vinden. Zolang leeg en in zo'n deplorabele staat, tja, is dat nog de moeite waard om op te knappen?

   Verwijderen
  2. Ooh.. omdat je schreef dat ze beter dáár de doorgang van hadden kunnen maken.. dacht dat die grote tuin daar óók achter zat.

   Verwijderen
  3. Moeilijk te zien op de plattegrond. Er zijn langere en kortere panden. Met aanbouwsels of weet ik wat het zijn. Ik wacht wel af tot we het mogen zien aan de achterkant.

   Verwijderen
 6. Ik vind het werkelijk een prachtpand maar ik snap heel goed dat mensen het pand niet gaan gebruiken volgens mij is het een kwestie van tijd. De binnentuin zien we binnenkort als de doorgang er is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat zonde toch van zo'n pand. Als er bijtijds iets aan was gedaan, was het probleem nu niet zo groot geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een grote groene long in de stad, daar moet men zuinig mee omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie foto van het scheve huis. Spannend hoe een en ander zich gaat ontwikkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O, heerlijk. Agatha Christie. Hopelijk komt er snel een koper. Lege huizen zijn zo ongezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk dat je zoveel weet over Deventer en lijkt me ook leuk, wonen aan zo'n binnentuin

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.