Pagina's

7 oktober 2021

opgravingen - vervolgIk dacht dat de opgravingen op het Grote Kerkhof bij de Lebuinuskerk afgerond waren. Ik schreef er eind juni over. Gat dicht. Dus ik dacht: klaar. Het enorme plein, dat jarenlang parkeerplaats was, gaat leuker worden gemaakt met een waterpartij. En zoals de naam al doet vermoeden, was het plein ooit een kerkhof. Dus er moest archeologisch naar worden gekeken. Een maand later was de boel weer dichtgegooid en was er alleen nog een goot met kabels te zien.

Maar ik hoorde er al over. Er wordt weer opgegraven. Kijk maar: botten.....
Daar wou ik meer over weten. En ik vond verschillende dingen op het net.
Allemaal reuze interessant. Kijk maar.De opgraving op de plaats waar de pomp voor de waterpartij komt te staan nadert zijn einde.
De gevonden lichamen en sarcofagen dateren uit de 13e/14e eeuw. Slechts een klein aantal archeologen kan zijn werk doen door de krappe ruimte. Daar komt nog bij een verontreiniging van lood, waardoor beschermende kleding gedragen moet worden. Wie in de sarcofagen begraven zijn is niet bekend, waarschijnlijk zijn het kapittelheren.

De eerste resultaten – maagdenkroon
Bijzonder is dat bij dit onderzoek personen zijn opgegraven die zijn begraven met een koperen krans, ook wel een maagdenkroon. De koperen krans of kroon laat groene verkleuringen achter op de schedel. Het idee is dat jonge ongehuwde vrouwen (maar ook mannen) begraven werden met een krans waar bijvoorbeeld bloemen in gestoken werden. In andere steden, onder andere Arnhem en Oldenzaal, zijn al eerder dergelijke kronen gevonden. In Deventer zijn dit de eerste.
Een van de schedels met sporen van een maagdenkroon.Deze maagdenkroon werd gevonden in Oldenzaal, bij opgravingen bij de Plechelmuskerk.
In 2011 en 2012 worden tijdens opgravingen bij de herinrichting van het plein rond de kerk delen van een oud kerkhof teruggevonden. Men vindt sporen van 13 lagen begravingen, van de 9e eeuw tot in de 19e eeuw. Volgens berekeningen zijn hier circa 30.000 individuen begraven.
Bij opgravingen werden resten van dodenkronen gevonden. Een maagdenkroon of een dodenkroon is een bijzonder begrafenisgebruik uit de 18e en 19e eeuw. Als een kindje, jongvolwassene of een ongehuwd persoon overlijdt, werd deze begraven met een kroon.
Hij is te zien in Museum Het Palthehuis


Aanvulling: Er zijn zes schedels gevonden in Deventer. Maar alleen resten van die maagdenkronen. 
Hier een filmpje over de vondsten. Er staat bij:
Ongehuwde, vooral jonge mensen die stierven in de 17de eeuw, werden begraven met een koperen krans op hun hoofd, om zo in het hiernamaals alsnog ‘te trouwen met Jezus’. Zes schedels met afdrukken van deze ‘maagdenkroon’ zijn nu gevonden bij opgravingen bij het Grote Kerkhof in Deventer. 


18 opmerkingen:

 1. Super interessant.Dat dergelijke vondsten in je eigen woonomgeving aangetroffen worden maakt dat de geschiedenis voelbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zo van dichtbij meemaken maakt het extra bijzonder.

   Verwijderen
 2. Als je zoiets mag onderzoeken,dat lijkt me boeiend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreselijk boeiend, had je ook archeoloog willen worden vroeger?

   Verwijderen
 3. What a very interesting post - the crowns look beautiful - and this is so intriguing - I hope they can soon build your water fountain and it would be wonderful for any crowns to be displayed in a museum.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Very intriguing. No crowns were found here, only traces. But there are crowns on display in other places.

   Verwijderen
 4. Superinteressant. Ik heb nog nooit van zo'n kroon gehoordd.d

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijzonder.. kende dat ook niet, van die maagdenkronen. Wel speciaal, maar ik vraag me dan wel altijd af waaróm?.. waaróm kregen ze zo'n kroon op en moesten ze zo opvallen in het hiernamaals (waar toen vast ook in geloofd werd)? Met hoe de mensen (mannen!) toen dachten kunnen het rare dingen geweest zijn..! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naar het waarom moeten we gissen, we kunnen het de mensen van toen niet meer vragen. Maar ik vond wel wat meer info, en heb die als aanvulling toegevoegd. Associaties met de maagd Maria. En ook: bruid van Jezus in het hiernamaals.

   Verwijderen
  2. Ah ja.. bruid van Jezus in het hiernamaals.. typisch. ;-)

   Verwijderen
  3. Ik heb het niet bedacht hoor. :)

   Verwijderen
  4. Hahaha, nee, dat snap ik! :-)

   Verwijderen
 6. Interessant om zoiets in het echt te kunnen volgen.
  Zo'n kroon heb ik nooit van gehoord...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog nooit van gehoord. Interessant om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, sat zijn echt wel goede en bijzondere vondsten zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldig interessant verhaal. De laatste foto vind ik heel erg mooi, wat een mooie kroon. Nog nooit van gehoord, heel leuk om dit bij jou over te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel Judy. Een mooie aanvulling op de foto's die ik daar maakte.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.