Pagina's

1 februari 2022

groen maar dan bruin


Dit was zondag. 
Het zag er even niet zo grijs en nat uit als voorgaande dagen. En ik besloot een rondje groen te doen. Ik ging naar het Rijsterborcherpark,  gelegen tussen station Deventer en de binnenstad. Een onderdeel ervan is het Vogeleiland. Ik liep er helemaal omheen.

Fac.ebook herinnerde mij eraan dat ik negen jaar geleden het huurcontract van mijn flat in Deventer tekende. Negen jaar al weer. En ik schreef vaak over mijn proces om me hier als westerling in het oosten thuis te voelen.....

De laatste tijd droom ik echter regelmatig van Zeist, mijn vorige woonplaats, waar ik bijna dertig jaar woonde. En dan gaat het vooral over veel groen. En ruimte. Want eigenlijk mis ik groen in de stad heel erg. Hoe mooi de stad ook is. De eerste keer dat ik terugging, zat ik huilend in de bus toen we door de bossen richting Zeist reden. Van ontroering bij het zien van zo veel groen. Niet dat ik heimwee heb, maar wel heimwee naar groen. Of misschien toch wel heimwee.

Vandaar dat - best wel stevige - rondje om het park. 
En ik zag wel groen, maar meer bruin. Dus dat ga ik over een tijdje nog een keer lopen, dit rondje. Om meer aan mijn groenbehoefte te voldoen. Nog even geduld. 
Mooie schaduwen op het bruggetje naar het Vogeleiland. En een luxe uitgevoerd insectenresort.39 opmerkingen:

 1. Als je goed kijkt,komt er af en toe al wat groen te voorschijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je brengt me op een idee: ik ga mijn wandelingen een doel geven, elke keer een andere kleur.
  Zeist is zo mooi, hè, ik kan me voorstellen dat je er naar verlangt.
  Toch komt overal al wel groen tevoorschijn.
  Vooral op de grond: mos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar dat is het hè.. elke stad heeft wel één of meerdere parken.. voor het broodnodige groen. Maar Zeist.. tja, dat ligt gewoon midden in het bos.. daar kan een stadspark natuurlijk niet tegenop concurreren wat groen betreft. ;-)
  Voor de rest vind ik een stad wel érg gemakkelijk hoor.. je hebt alles wat meer binnen 'handbereik'.. en als je ouder wordt is dat best fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dat is het ook, mizzD. Hier verdwijnen de gemakkelijke winkels steeds meer uit de binnenstad. En er kwamen toeristenwinkeltjes en (nog meer) horeca voor in de plaats. In de afgelopen jaren verdween: V&D uiteraard, maar ook Blokker, Handyman, Xenos en een heel erg fijn dhz zaakje voor de nodige schroefjes en verfkwasten en zo. Dus zo 'binnen bereik' is het hier niet meer. Dat is ook een belangrijke overweging.

   Verwijderen
  2. Ik bedoelde niet alleen winkels, ook meer openbaar vervoermogelijkheden, ziekenhuizen en meer medische en semi-medische instellingen, enz. Al zijn een paar handige winkels ook wel fijn natuurlijk. Wat dat betreft zit je in een toeristenstadje als Deventer inderdaad minder goed, al zullen heel wat winkels sowieso overál minder aanwezig zijn door de internetconcurrentie. Ik zag op de Voorstraat in Dordrecht bijv. héél veel nieuwe curiosazaakjes.. leuk gezicht en om langs te slenteren, maar voor je dagelijkse leven heb je er weinig aan.

   Verwijderen
  3. Ja allemaal overwegingen.

   Verwijderen
 4. Mooi bruin is niet lelijk. Ik heb me op verschillende wandelingen wel eens op een kleur gericht. Je kijkt dan op een andere manier, leuk om te doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was hier miet echt de bedoeling maar pakte zo uit.

   Verwijderen
 5. Dat park staat al zo lang op mijn lijstje van Deventer, steeds is er iets anders dat voor gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is nog een heel stuk waar ik niet geweest ben... voor de volgende keer dan maar.

   Verwijderen
 6. Groen om je heen vind ik ook belangrijk hoor... dat ademt rust uit! Een stukje gras kan al veel doen. Maar ik snap dat je de omgeving mist waar je zoveel jaren hebt gewoond. Dat blijft toch altijd een mooie herinnering.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heimwee wel of toch niet, ik heb dat met het Limburgse heuvelland.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan soms zo'n heimwee hebben naar Den Haag. Mijn "droom' is een klein winkeltje met daarboven onze woning met een klein stadstuintje. Beneden een grote tafel waar ik cursussen schilderen kan geven. Waar onze schilderijen te koop zijn en waar ik thee en lekkere dingen kan serveren. Maar ik zit in een buitenwijk van Arnhem. Er is hier veel groen en dat vind ik heerlijk. De droom blijft de droom of we moeten de loterij winnen.;-) Het Rijsterborgerpark lijkt me heerlijk om te wandelen. Ik heb een vriendin, zij woont aan de Roelofsbeldstraat in Deventer. Zij kan zo naar een bos lopen. Maar ik denk dat jij daar te ver van weg woont?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooie droom, Geri! In mijn vorige huis had ik ook allerlei plannen, die uiteindelijk - door de staat van het huis - niet mogelijk bleken. Ik weet niet waar die straat is, die je noemt, ik zal eens op de kaart kijken. Aan de rand van Deventer, denk ik.

   Verwijderen
 9. Wat een heerlijke wandeling. Ik snap je gemis aan groen. Nu wij verhuisd zijn, merk ik hoeveel ik het miste en hoe heerlijk het is om groen om je heen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb eigenlijk altijd in dorpen gewoond met ruimte om me heen. Teveel bomen, nee, ik wil graag de horizon kunnen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien blijf je een beetje missen waar je bent opgegroeid, Marthy.

   Verwijderen
 11. I think many of us live in one place and dream about another one , my case too . But I am lucky to have a garden in the city , so my need for greenery and soil under my nails is fulfilled.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. For you more, I think, with two home countries! I 'garden' in pots on my balcony, and love it!

   Verwijderen
 12. Wat heb je weer prachtige foto's gemaakt. De natuur en het groen zijn helend maar het in een stad wonen dichtbij alle voorzieningen heeft, zeker als je ouder wordt, veel voordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. thats the biggest insect house I have ever seen, I would not want to disturb it!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Door je foto's dacht ik dat Deventer ook best heel groen was. Kun je nagaan. Mijn zusje woont in Zeist, en ik heb dat eigenlijk nooit zo gezien als een groene stad. Grappig die verschillen in beleving.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat er aan groen is, fotografeer ik. :) Hangt ook af van waar in Zeist je kijkt, natuurlijk.

   Verwijderen
 15. Heb in 1 dag veel van Deventer en omgeving gezien en ja de stad is prachtig maar een park is geen bos. Ik mis nog heel vaak de bossen van Valkenswaard het het strand waar ik dichtbij woonde. Dat gaat nooit over dat moet je af en toe aanhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee een park is geen bos. En ja, af en toe aanhalen is mooi gezegd.

   Verwijderen
 16. Je maakt wat los hier, met deze wandeling... Ik herken weer mooie plekjes. Het Vogeleiland kwam ik vaak, maar meer nog wandelde ik langs de IJssel. Tussen Deventer en Zutphen liggen heel wat voetstappen van mij... Maar als je in een bosrijke omgeving bent opgegroeid, blijft dat trekken, denk ik. Kun je in 1 zin vertellen waarom je indertijd van Zeist naar Deventer bent verhuisd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén zin? Leuk oud huurhuisje, grote tuin, grote dromen, veel werk en weinig geld, veel mankementen aan huis, langslepend conflict met woningbouwvereniging, kon onverwacht naar Deventer verhuizen, nieuw begin maken. :)
   Door mijn dromen van de laatste tijd over Zeist, kom ik er steeds meer achter dat ik nog op een goede manier afscheid moest/moet nemen.

   Verwijderen
 17. Judy I so enjoyed my lovely walk with you. Yes there is brown but I certainly can see the green as well. Such a welcome sight to my winter eyes. We are iced in and several more inches of snow on the way. Loved seeing the insect house...wow that is something special. Take care friend...I understand homesick - not necessarily for a place but a time and folks that are missing. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh yes your world is white now! Stay safe and warm, Debbie, hugs!

   Verwijderen
 18. Ja ik woon ook rondom in het groen. Iets mooiers kan ik me niet voorstellen. Mooie foto's maak je altijd van je omgeving

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.