Pagina's

23 mei 2022

mijn balkontuintje anno 2022



Mijn balkontuintje heeft al vele gezichten gehad. Ik zaaide tomaten in het eerste coronajaar en vorige zomer lathyrus en Oost-Indische kers. De tomaten waren een groot succes. De lathyrus en OI kers minder, waarna ik besloot me meer op vaste planten te richten.
Dus wat wordt het dit jaar?

Ik was druk met oppotten en verpotten. Twaalf potten zijn het nu. De roodgroene struik - links op de foto - doet het goed. En de kronkelwilg tak die ik na Pasen in een pot zette - rechts op de foto - gaat ook als een tierelier. Maar het blauwe grasje dat jarenlang decoratief stond te wezen, in zomer en winter, werd meer geel dan blauw. En die deed ik weg, met pijn in mijn hart. Ik verving hem door een lavendelstruikje. En ik hoop dat ik hem kan overhouden in de pot.




De bonte klimop, die eerst op het tafeltje stond, drapeerde ik over de balkonrand. En het schaaltje met slaapkamergeluk - waar ik een plukje van meenam uit de Kloostertuin - is ook de winter goed doorgekomen. Het plantje heet in het Engels Mind-your-own-business. En dat doet ie. Bodembedekker of onkruid, take your pick. Het stekje van de kleine maagdenpalm - in het schaaltje met een paar witte stenen - wil nog niet erg, maar ik spreek hem elke dag bemoedigend toe.





Toch bezweek ik op de markt voor wat planten die ik niet zal overhouden. Het zijn beide geen eenjarigen in strikte zin, maar niet winterhard. En dus in de praktijk niet langer dan een jaar houdbaar in een pot. 

Hierboven met die subtiele witte bloempjes, dat is een Euphorbia. En hieronder op mijn tafeltje staat een roze Diascia, een favoriet van mij die ik vorig jaar ook op mijn balkon had. En daarmee ging mijn plan om de kleuren van mijn tuintje dit jaar subtiel te houden in rook op. 




Het aardbeienplantje kreeg ik voor mijn verjaardag. Dat komt wel goed, zoals je kunt zien!
En o ja, ik zaaide nog het een en ander. Maar dat is nog piepklein, dus dat bewaar ik voor een volgende keer. Al met al is het nu al goed toeven tussen mijn groen.


27 opmerkingen:

  1. Het ziet er heel erg leuk uit. Dat bemoedigend toespreken helpt hoor. Ik heb pas twee planten van de ondergang gered. Geïsoleerd op een ander plekje en maar praten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie het voor me, dat praten! :) Ik ga gewoon door!

      Verwijderen
  2. Dat ziet er ontzettend leuk en lekker groen uit allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi dat ook alles in terracotta staat. Ik vind het een plaatje, dat balkon van jou!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is maar voor een deel echt terracotta, Emie. Het zijn ook plastic terracottakleurige potten. Ik vind de natuurlijke kleur gecombineerd met groen prachtig! Vandaar.

      Verwijderen
  4. Die klimop gaat zich straks vast vasthechten aan de spijlen van het balkon. Dat wordt mooi!. Is het een tip om planten in een grotere pot te zetten? Mijn ervaring dat het dan ook groter uitgroeit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welke wou je in een grotere pot zetten? Die struik en de wilgentak zullen uiteindelijk wel in grotere potten moeten. Maar wat de andere planten betreft: het moet wel hanteerbaar voor mij blijven. Te groot en te zwaar is voor mij niet te doen. Maar als het moet, zie ik tegen die tijd wel hoe ik het oplos.

      Verwijderen
  5. Wat een fijn balkon maak je ervan. En dat sommige planten maar 1 seizoen meegaan, ach dat is dan zo. Dat is met snijbloemen nog veel erger natuurlijk, die gaan maar een week mee. En de combinatie die je zo kan maken, is heel leuk. En volgend jaar misschien weer een andere :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aha, je Photinia gaat nog steeds goed.. die heet in het Engels Red Robin, dus wie weet trekt ie nog es roodborstjes naar je balkon hehe!
    Dat plantje dat je Euphorbia noemt.. dat lijkt totáál niet op de Euphorbia's die ík ken.. die bloeien volgens mij allemaal heel fel geelgroen.. ik ken deze niet, bijzonder hoor.
    Dat beeldje van dat duifje vind ik trouwens ook erg schattig.. dacht eerst dat het een echte was hehe. Leuk hoor, je balkontuintje.. ziet er gezellig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Roodborstjes welkom! Maar ik denk het niet. :)
      Ja ik verbaasde me ook dat het een Euphorbia was. Ik kocht hem op de markt en hij stond bij de eenjarigen. Maar dat is hij dus eigenlijk niet.
      Die duif van beton heb ik al heel lang. Ooit in Zeist gekocht. Hij raakt wat verweerd. Maar hij heeft altijd bij een waterbak gestaan in mijn vroegere tuin, dus nu op het balkon weer. Ik geloof niet dat de vogels hem herkennen als 'vogel'. maar ze zitten wel eens in de waterbak. :)

      Verwijderen
    2. Ik zocht 'm op.. hij heet 'Diamond Frost' en was volgens die tuinsite toch niet wintervast. Misschien kun je 'm binnen laten overwinteren?

      Verwijderen
    3. Ja dat wist ik, als je op 'Euphorbia' klikt in mijn blogje dan had je er meer over kunnen lezen. :) Misschien kan ik hem overhouden binnen, of anders beschermd op het balkon. Hangt ervan af hoe hij eraan toe is einde seizoen. De diascia is ook niet winterhard, maar ziet er ook niet meer uit als hij is uitgebloeid.

      Verwijderen
    4. Hahaa.. linkjes kijk ik op de één of andere manier altijd overheen. :-)

      Verwijderen
  7. Ik vind het er erg leuk uit zien. Fijn dat je van alles wat hebt en er lekker van geniet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is prachtig Judy. Je balkon is een prachtig voorbeeld dat je best een tuin kunt hebben op een balkon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn maar een verzameling potten, maar toch met de handen in de aarde. En kijken hoe het groeit en bloeit.

      Verwijderen
  9. Dear Judy by the looks of your garden you have a great "green thumb". I love the balcony idea. I bet those strawberries will be delicious when they ripen. How fun to go out and pick a couple to munch on for breakfast. Thanks for sharing this lovely spot. Have a great day. Hugs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een heerlijk groen & gezellig plekje zo, op je balkon! Alle verschillende kleuren groen, en verschillende vormen van blad, en structuren... ik vind dat heel mooi. En je hebt al bijna aardbeien! De mijne zijn nog bloemen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat aardbeiplantje kwam rechtstreeks van de kweker, kant en klaar in de pot. Dus het is niet mijn verdienste dat hij zo vroeg is. Hoewel het op het balkon wel beschermd is tegen de elementen en warmer dan aan de grond.

      Verwijderen
  11. Bloemen en planten maken het zoveel mooier en gezelliger, ik ben fan!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.