Pagina's

14 november 2022

de draad weer oppakken



Ik had me de afgelopen week even geen verplichtingen opgelegd. Even bijkomen en weer op krachten komen. Maar deze week ga ik toch weer de draad oppakken. Er moeten nieuwe afspraken gemaakt met de post covid hulptroepen. En ik heb nog wat andere verplichtingen.


Gisteren deed ik een klusje waar ik al een hele tijd tegenaan hikte: ik bracht radiatorfolie aan. Het was een fluitje van een cent, dus waar maakte ik me druk over. 
Ik kreeg inmiddels ook mijn jaarafrekening van de energiemaatschappij. En ... ik krijg geld terug. Huh? Ik was vorig jaar nogal hoog ingeschaald, dat zal de reden zijn. Ik ben maar opgehouden me af te vragen hoe dit nu kan. Mijn nieuwe maandbedrag wordt wel een stuk hoger. Maar het is te doen.

Ik wil in de woonkamer een plekje maken waar ik kan schilderen. Zodat ik mijn schilderkamertje niet hoef te verwarmen deze winter. Ik schilderde vaker in de woonkamer, voordat ik een apart kamertje ervoor inrichtte. Dus dat moet te doen zijn. De spullen kunnen gewoon in het kamertje opgeslagen blijven. Als ik maar een warm werkplekje heb.


Ik zag vorige week een docu van VPRO Tegenlicht. Het ging erover dat Nederland het op één na grootste voedselexporterende land is, na Amerika. Dat geloof je toch niet van zo'n klein land. We exporteren grote hoeveelheden uien naar China. En grote hoeveelheden in kas gekweekte tomaten naar Spanje en Italië, waar ze denken dat het lokale producten zijn. Vlees ook gaat overal naar toe. Vaak meer dan 80 procent is voor de export. En als veevoer voor de dieren importeren we mega hoeveelheden soja van de andere kant van de wereld. Of we voeren ze afgekeurde koekproducten, waar een cosmetisch foutje aan zit. Bakken vol.

Wat een wereld! We maken ons druk over boontjes uit Kenia. Maar wat doen 'we' zelf? De schaal waarop dit gebeurt vond ik schokkend. Globalisering. Want hoe graag ik ook wil geloven in lokaal geproduceerde producten kopen, wij - als Nederland - hebben een voedselproductie voor het buitenland opgebouwd op zo'n grote schaal dat je die niet zomaar ineens vaarwel kunt zeggen. Hoe moet dat dan? 

24 opmerkingen:

  1. Heel goed om een werkplek in je kamer te maken. Zeker omdat je dus niet al je materiaal daar hoeft neer te leggen.En met je spullen in zicht krijg je misschien ook zin / inspiratie om aan de slag te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt ook een aparte werkplek, maar het zal fijn zijn om kleine werkjes in de woonkamer te doen, denk ik. Voor mij zeker, ook voor de inspiratie.

      Verwijderen
  2. "Het was een fluitje van een cent, dus waar maakte ik me druk over."
    Dat is nou precies wat ik denk of waar ik achter kom als ik voor de zoveelste keer iets voor me afschuif....
    Leuk een plekje maken in de kamer voor schilderen (of hobby)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, stom is dat, hè. Het helpt mij vaak door de dingen gewoon klaar te leggen de avond ervoor bijv. zodat ik er de volgende dag meteen aan kan beginnen.

      Verwijderen
  3. Je bent toch nog sneller dan wij met die folie.. hadden het ons ook voorgenomen, maar het zit er nog steeds niet op.. het is nog niet eens gekocht..! *bloos*
    Wij kregen ook terug van het gas en licht.. en best veel ook nog. Het nieuwe termijnbedrag is anderhalf keer zo hoog als het oude.. vonden we reuze meevallen na alle ophef.
    Ik maak voor sommige dingen (de kerstkaarten schrijven bijvoorbeeld) ook altijd een werkplekje in de kamer, hebben we ooit speciaal een kleine secretaire voor gekocht, zo'n kastje waarvan de klep een schrijfblad kan worden.. heel handig.. en lekker warm inderdaad.. we willen boven niet te veel stoken als het niet nodig is.
    Dat is mijn grootste bezwaar tegen die boerenprotesten.. ze spelen op vals sentiment.. 'geen boeren, geen eten' staat er dan op die spandoeken.. maar praktisch al dat eten is níét voor ons, wij hebben er hier in NL alleen maar de lasten van. Maar wij zijn een handeldrijvend volkje.. altijd al geweest (zie de Hanzesteden en de VOC en zo ook) en het zal altijd wel zo blijven ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die folie was heel makkelijk, met magneetjes.
      En bij mij precies hetzelfde met de energierekening.
      Die voedselproductie is een enorme industrie, vreselijk.

      Verwijderen
  4. Goed blog. Ik heb die uitzending over onze export gemist. Ongelofelijk wat je hier vertelt. Ik word er zo vreselijk akelig van, van "alles in de wereld" en overstuur dat ik nu bedacht heb een stapje terug te zetten. Even "de wereld" op een laag pitje zetten. ik hou van politiek, maar nu merk ik dat het een negatieve invloed krijgt. Hoe dat moet, het stapje terug weet ik nog niet. Goed idee, schilderen in de huiskamer. De radiatorfolie hebben wij al 3 weken in huis. Maar er vreselijk tegen op zien het aan te brengen. Jouw verhaal geeft moed!!!!! Fijne dag, Judy.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik herken het, de negatieve invloed van te veel van dat soort informatie. Ik kies wel de onderwerpen die mij interesseren zorgvuldig. En de rest laat ik.
      Mijn radiatorfolie zit vast met magneetjes. Zo makkelijk. Met tape lijkt me vreselijk moeilijk gedoe.

      Verwijderen
  5. Fijn dat het een fluitje van een cent was. Helaas zal dat hier niet zo zijn. Er zit een vensterbank van 5 meter die eraf gehaald moet worden. Anders kunnen we er niet bij.

    Goed dat je je in de huiskamer gaat schilderen en zo maar 1 ruimte hoeft te verwarmen. Je moet toch wat om de tegenwoordige kosten zoveel als het kan laag te houden.
    Gr. Renske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn radiatorfolie zit vast met magneetjes, Renske. Misschien lukt het om dat vanaf de zijkant aan te brengen?

      Verwijderen
  6. Hi Judy, I hope those hydrangea flowers at the top are inspiration for a painting! What a thought provoking post : I had no idea the Netherlands provided so much produce! in the UK we have the ability but have just stopped producing so much and relying on other countries, it worries me. I had no idea you would export tomatoes to Spain/Italy! So yes, like you I am cutting back on power costs - at work they gave us some money to help with our fuel bills, that was really good and we are keeping the heating off and wearing more clothing, I am not working in the outside room now (conservatory) as heating it was costly, I borrow my sons bedroom or use the kitchen table or ... go to work! everyone seems to have forgotten we can return to work! help the economy - go there! my energy bills are worrying but we don't use our oven much now, have a small area fryer and eat a lot of stir fry/quick meals. I would rather think about creativity though so I hope your new painting area is cosy and you feel inspired :)
    Sorry I haven't commented lately I had a problem with blogger and third party cookies

    BeantwoordenVerwijderen
  7. p.s. could you tell me how to do the radiator foil please - it sounds worth the effort

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I bought it in a building materials store. It's special foil, that needs to be taped at the back of radiators. Mine had tiny magnets for sticking it to the radiator. It reflects back the heat to the room and not to the wall behind. That's the idea. It should be available in the UK, I should think.

      Verwijderen
  8. Hi Judy - I as well will be painting this winter in the kitchen because we will keep the door shut to my studio. It will be alright. I cannot paint when I am cold. Amazing about how much food you export. It just shows how much we depend on everyone in the world. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Although I don't like the reason why, I love it how we all are trying to find a warm spot for painting. In Europe, UK and you in America. We are all connected. Hugs!

      Verwijderen
  9. Ik kwam er pas achter dat je voorschotbedrag wordt berekend op je gemiddelde verbruik van de laatste 3 jaren. Dus wie al flink bespaarde, merkt dat pas op de langere termijn.
    Groot gelijk om te gaan schilderen in je verwarmde woonkamer. Ik merk ook dat ik steeds minder vaak in mijn hobbyhoekje ga zitten omdat we daar nauwelijks meer stoken.
    Ja, die export.. het is niet meer terug te draaien denk ik... Maar waar zijn we mee bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat goed dat je dat klusje hebt gedaan! Ik herken die klusjes waar je tegenaan blijft hikken en je moet toe kunt zetten. En wat fijn dat je zelfs geld terugkrijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, en het helpt goed, merk ik, nu ik de verwarming af en toe even aan heb.

      Verwijderen
  11. Ik heb een leuk werkkamertje waar ook mijn laptop staat op een buro. Mijn blog en veel anderen dingen doe ik altijd op die laptop maar we stoken niet meer in dat kamertje en dat wordt me toch echt te koud daar, Er staat nu een leuke kruk vlakbij onze eettafel waar ik de laptop op gezel heb en met een zwaai staat hij op tafel om te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig, Marthy, we zoeken allemaal de warmte op. :)

      Verwijderen
  12. Een apart werkkamertje is fijn, maar niet als je er niet (meer) comfortabel kunt zitten. Dus goed idee om in de woonkamer te gaan schilderen. Ik doe alles in de woonkamer ;-) Soms wel lastig hoor, want ik moet wel steeds alles weghalen als we gaan eten. Gelukkig hebben we brede vensterbanken... En de toestanden in de wereld... je wordt er niet vrolijk van. Er móet toch een keer iets heel erg misgaan ergens, en dan hoop ik maar dat er genoeg mensen 'wakker' worden en dat we het vanaf dan anders gaan doen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig van die vensterbanken! :) Zo'n apart kamertje is wel luxe, maar in de woonkamer werken is heel gezellig. Weet ik uit ervaring.
      Ja, die wereld.... :(

      Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.