Pagina's

24 januari 2024

let go



Ken je dat? Ben je met iets bezig, kom je ineens van alles over dat onderwerp tegen. Opruimen dus in mijn geval. Eerst had Anita rond de feestdagen in december een kleine opruimronde. Toen was ik ziek dus dat is grotendeels aan me voorbij gegaan. 

En laatst had blogvriendin Paula een heel stuk gewijd aan Swedish Death Cleaning oftewel Döstädning.  Het klinkt morbide maar dat is het niet. Hoewel er wel iets in zit van: je nabestaanden niet met een chaos willen opschepen. 
Voor mij heeft het vooral niet met de dood maar met het leven te maken. Met het wegdoen van verzamelde ballast uit het verleden en de mooie dingen behouden en een ereplaats geven. Als je hier al langer meeleest, weet je dat ik dat al langer iedere keer een beetje doe.

En gisteren lees ik dat uit onderzoek blijkt dat decluttering gezond is

Maandag heeft iemand wat grotere dingen opgehaald om naar de stort te brengen. Heerlijk. Ik geniet van het overzicht dat langzaam ontstaat. Ik verkocht ook wat dingen op MP en er ging wat kleding naar een kringloop die daar weer goede dingen mee doet voor mensen die dat kunnen gebruiken. 

Ruimte.  

Ik kocht ook iets nieuws. Een boekje met mooie kalligrafieën.  Allemaal wijsheden die wel in mijn ruimte passen. 


18 opmerkingen:

  1. Ja, ruimte, dat is het. Ruimte in je huis en daardoor in je hoofd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Opruimen is een heel proces. Ik vind het nog steeds moeilijk. Sommige dingen doe ik gemakkelijk weg, andere spullen, daar ligt het moeilijker mee. Maar ik ga weer aan de slag. Ik denk deze maand nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, een proces. Denk niet dat ik nu al mijn kleding heb uitgezocht of alle tafelkleden van mijn moeder. Ik heb de makkelijke dingen eerst weggedaan. En op MP is niet alles verkocht, wat moet ik daar nu mee? Ik zit dus nog midden in het proces.

      Verwijderen
  3. Dat 'dödstädning'..daar denk ik ook wel steeds vaker over na.. wat als..? Ik heb geen enkel probleem met alles wat nu rond me heen staat, hangt en ligt.. maar wat als wij onverhoopt niet meer terug zouden keren van een vakantie bijvoorbeeld? wie moet dan die hele zooi op gaan ruimen? Vandaar dat we nu toch wel dingetjes beginnen op te ruimen.. de zolder o.a. .. alles wat daar ligt (behalve de kerst- en kampeerspullen) kijk je nooit meer naar en wordt nooit meer gebruikt.. kan eigenlijk rücksichtlos naar de stort. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is een overweging. Je hebt misschien spullen waar neefjes en nichtjes nog iets mee kunnen? Ik weet dat mijn zoon voor veel dingen geen interesse heeft, maar nu ik een kleindochter heb ga ik toch weer anders kijken naar dingen.

      Verwijderen
  4. Ik vind opruimen heerlijk, en ik kan het ook wel goed. Maar het moeilijkst vind ik omzet opgeruimd te houden. Dus netjes opruimen en niet zo veel meer kopen. Maar dat boekje wat jij kocht zou ik wel gekocht kunnen hebben. Mooi hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk Mieke, ik kan ook wel makkelijk dingen weg doen.

      Verwijderen
  5. Ja dat herken ik wel en hoe het komt dat het zo is dat als je ergens mee bezig bent, je het ineens overal en nergens tegenkomt?
    Fijn dat je wat ruimte krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier is het soms moeilijk. Ik doe weg en mijn man gaat naar de kringloop en komt thuis met van alles. Soms als cadeautje bedoeld,maar weer meer spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan zelf iets goed weg doen, elk jaar kleding bekijken en ook hobbyspullen die ik toch nooit meer ga gebruiken krijgen een andere liefhebber.
    Maar mijn partner is echt erg, heeft een grote schuur met diverse lage bijgebouwtjes plus een container en dat staat op een landje andere kant van dorp.
    In huis heeft hij ook een schuur, boven een kamer en tussen de kamer en keuken is er ook nog een ruimte die vol staat. Opruimen is bij hem alleen verplaatsen. Soms wordt ik er echt gek van al die troep. Maar eerlijk is eerlijk, vaak komt er uit die bergen spullen iets heel bruikbaars te voorschijn waardoor hij iets kan repareren of iets in reserve heeft

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Soms kan ik het goed, opruimen. Maar bij mijn hobbyspullen vind ik het moeilijk, het kan altijd weer eens van pas komen denk ik dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik had schoonouders in een groot oud huis waar zelfs de spullen van hun ouders nog op zolder stonden. Een enorme klus om dat op te ruimen. Dit wil ik mijn kinderen niet aan doen dus ik ruim regelmatig en ik ben er goed in, verleden week nog bij de kringloop geweest. Ik geef ook veel weg, heerlijk is dat om een ander plezier te doen met jouw spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gelezen met een big smile :-) Heerlijk: opruimen. En ja, geen zooi voor je nabestaanden willen achterlaten speelt bij mij ook een grote rol. De zoons (en aanhang) van manlief zitten over X jaar echt niet te wachten op mijn 'clutter'. Ik ruim makkelijk op dus. Ruimte in je 'ruimte' betekent écht ook ruimte in je hoofd (en hart). Mooi boekje heb je gekocht! Dat zijn inderdaad kleine 'geniet-dingen'

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tja, dat opruimen... ik heb er een beetje een haat/liefde verhouding mee. Zelf kan ik er heel slecht toe komen. Het is best netjes in onze woonvertrekken hoor, daar houd ik wel van. Maar dat ontspullen..
    Mijn man zwengelt het meestal aan en heeft dan ook mijn hulp nodig. En als ik dan eenmaal in de move ben, dan kan ik het wel.
    Alleen... ik zie altijd overal nog wat in en moet dan echt logisch gaan denken want anders gaat er bijna niets weg.
    Ik kan er wel van genieten als de zolder of kelder weer keurig geordend is; labels op dozen, alles netjes recht en lege vakken...
    Maar voordat het zover is...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Judy I love decluttering. It gives me a sense of peace when everything has its place. Have found the older I become the less I need. There is freedom in not being burdened with too many things that are just temporary. Take care friend and have a wonderful weekend. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heerlijk, die opruimsessies. Ik ga de draad ook weer oppakken. Zeker nu er weer geerfde spulletjes naar binnen zijn gekomen..

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.