Pagina's

06 januari 2024

niet tussen de oren



Ik haalde een stukje voorjaar in huis zoals ik dat ieder jaar in januari doe. Deze keer werden het witte druifjes.


Heb je het ook op het nieuws gehoord? 
Long covid zit niet tussen de oren. Lees maar hier. Ik noem het liever post covid omdat het woord 'long' verwarrend kan zijn. Long slaat hier op langdurig en niet op longen. Het is maar een klein stapje en er moet nog veel onderzoek gedaan worden. Maar het is hoopvol nieuws. En het geeft een gevoel van erkenning.


Ook geeft het onderzoek duidelijk een verklaring waarom te veel inspanning averechts werkt. Waardoor je dus altijd een terugslag krijgt achteraf en de hele tijd moet balanceren tussen inspanning en rust. Ik heb er hier al vaker over geschreven.


Opvallend was dat post covid een paar dagen eerder ook al in het nieuws was. In het journaal was een item over expertisecentra voor post covid, waarvan er in Duitsland meer dan honderd bestaan. En die onze vakminister van Volksgezondheid hier niet nodig vindt. Het blijkt in Duitsland heel goed te werken. Maar hier is er geen geld voor. De minister geeft het niet en de ziekenhuizen hebben het niet. Gevolg is dat de groep post covid patiënten nergens terecht kan. Huisartsen weten geen oplossing. En de verleiding is groot om je heil te zoeken in dure onbewezen alternatieve therapieën die niet helpen. 


Ik heb voor dit jaar een paar goede voornemens. Over de andere blog ik een volgende keer. Maar de eerste en belangrijkste - nog voordat het nieuws bekend werd - is dat ik dit jaar me meer wil aansluiten bij groepen, patiëntenverenigingen en dergelijke die zich met post covid bezighouden. Ik wil dichter bij het vuur zitten, zogezegd. Op de eerste rang bij nieuwe ontwikkelingen.


Een belangrijke website is PostCovid NL. Het is dé patiëntenorganisatie voor post covid, die eerst onder het Longfonds viel (wat onhandig is omdat het een ziekte is die veel meer omvat dan alleen de longen) en nu zelfstandig is. Je vindt er veel informatie. En je kunt je abonneren op een nieuwsbrief.
En ik sloot me al eerder aan bij C-Support waar je ook veel informatie kunt vinden.

Er zijn ook wel fb groepen maar daar werd ik niet vrolijk van. Klaagverhalen genoeg. Maar ik zoek concrete wetenschappelijk onderbouwde informatie. En die vind ik op bovenstaande websites.


Bij alle informatie vallen me de overeenkomsten op met ME/CVS. Ik heb daar ook eerder over geschreven. Die ziekte zit al decennia in het verdomhoekje, maar is, volgens mij, hetzelfde: een reactie van het lichaam op een infectie. Het heeft zelfs een officiële naam: Post Acuut Infectieus Syndroom (PAIS)Er is al zo veel kennis voorhanden. En het is goed dat al die kennis nu bij elkaar lijkt te komen. 

We zijn er nog niet, maar er gloort hoop. Er is nog veel onderzoek nodig om deze ziekte te begrijpen. Maar er kan nu ook gezocht worden naar de juiste behandeling.

24 opmerkingen:

  1. Ja ik vond het ook belangrijk en interessant nieuws (met een schoondochter met long covid). Goed van jou om je er meer in te verdiepen. En fijn dat je weer wat opknapt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat je weer opknapt. Gezellig die schaal met druifjes. ik vind ze enig, maar krijg er altijd niesbuien van. Toen ik het nieuws op tv zag, dacht ik meteen aan jou. Goed dat je je bij allerlei groepen hebt aangemeld. Zo kom je, hopelijk, sneller van alles te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ik volg dit ook! We hebben meerdere kennissen met long covid... Eén van hen slikt nu een antidepressivum en dat lijkt bij haar vruchten af te werpen.
    Erg hoor, dat alles weer erns van geld afhangt! En dat in Nederland...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vraag me af wie dat dan voorschrijft, Elizabeth. Want ik kom niet verder dan mijn huisarts en die schrijft niks voor, want die weet niet wat hij kan doen. Ben al blij dat hij begrip heeft.

      Verwijderen
    2. Het is uit één of ander wetenschappelijk proefonderzoek gekomen. Ik zal eens vragen hoe het medicijn heet...
      Ze vertelde dat er al meerdere mensen baat bij hadden. Zij heeft vooral last van overprikkeling..

      Verwijderen
    3. Ik dacht dat het dit onderzoek was... https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/a45789759/antidepressiva-long-covid
      Maar ik spreek haar vanavond...

      Verwijderen
    4. Bedankt, Elizabeth! Ik heb inderdaad ook wel eens gehoord over een antidepressivum dat helpt bij Chronisch Vermoeidheids Syndroom (ME/CVS). Maar ja, antidepressiva zijn ook moeilijk om weer vanaf te komen. Heb ook wel eens gehoord dat nicotinepleisters helpen, maar ja. Om daar nu aan het beginnen...

      Verwijderen
  4. Goed idee. Ga ik ook doen voorjaarsbloemen. En fij dat het weer wat beter gaat.
    Ik ben nog pas een paar weken na covid maar merk ook als ik een dag meer doe ik de andere dag afknap naar dat kan mog wel verbeteren joop ik. Evenals de doofheid en een wattenhoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn dat je weer wat opknapt! En dat je aansluiting zoekt bij groepen waar je mogelijk je behoefte aan meer kennis (en behandeling) over post-covid vervuld krijgt. Kennis = macht... in ieder geval meer dan overgeleverd te zijn aan anderen die het ook allemaal niet zo weten...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hopelijk komt het zover dat er in Nederland ook geld voor expertisecentra beschikbaar komt. Goed van je om je aan te sluiten bij verschillende groepen waar ze duidelijke informatie geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het schijnt dat de Tweede Kamer daarop aandringt. We zullen zien.

      Verwijderen
  7. Ik hoorde het nieuws ook, dacht aan jou. Opmerkelijk, bewegen/inspanning is juist slecht. ik heb vroeger het een en ander gelezen over fybromyalgie, omdat de huisarts dacht dat ik dit had, de reumatoloog zei, dat dit niet het geval is. Ik las wel veel over ME en fybromyalgie. Goed idee die patiënten verenigingen. Wanneer inspanning, beweging slecht is, wat moet je dan doen. Rust? Ontspanningsoefeningen? Wat verder? Ik hoor graag je bevindingen die je op doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop dat daar een antwoord op komt, Geri. Het is een soort evenwicht tussen inspanning en rust. Maar het maakt wel duidelijk dat fysiotherapie averechts werkt, zoals ook mijn ervaring was. En jaren geleden was dat ook de conclusie bij ME/CVS, dat fysio de boel verergerde. Het is goed dat nu duidelijk is gebleken wat er in de cellen (en spiercellen dus ook) gebeurt. De eerste stap naar een oplossing.

      Verwijderen
  8. Goed om je te verenigingen. Er zijn zoveel mensen met zulke klachten. Zo jammer dat men hier niet samengewerkt met Duitsland wat ze blijkbaar al wat verder zijn met behandel mogelijkheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Fijn dat je ook de ziekte ME benoemd.
    Ik volg al een tijd 'Min of meer', waarin Martine over haar ziekte schrijft.
    Ook over haar en haar lotgenoten werd en wordt nog heel vaak gezegd dat het tussen de oren zit. Alsof je voor je plezier soms maanden/jaren in bed ligt, vaak in het donker. Ik heb in de loop der tijd veel respect voor haar gekregen, vooral omdat ze zich ondanks haar vreselijke ziekte blijft
    inzetten om ME onder de aandacht te blijven brengen. En dat doet ze op verschillende manieren.
    marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga haar blog volgen, dankjewel. Mijn ME is nooit zo geweest dat ik bedlegerig was, maar wel de nodige handicaps.

      Verwijderen
  10. Leuk ja.. ik kreeg al een potje blauwe van m'n zussie.. gezellig!

    Ik vind het ook vervelend dat we het hier maar longcovid blijven noemen.. laten ze dat item zien op tv.. over dat onderzoek, waarin die wetenschappers het de hele tijd over postcovid hebben en zegt die nieuwspresentator tóch weer 'long'.. waarom? zo eenvoudig om alle misverstanden uit de weg te ruimen alleen al door die naam goed te gebruiken. Want jawel.. ik ken heel veel mensen die denken dat het alleen om longproblemen gaat..!
    Ik herken dat.. dat je dichter bij het vuur wilt zitten.. mijn overleden vriendin wilde ook álles over nieuwe ontwikkelingen wat kanker betreft weten.. zat ook in allerlei groepjes. Een vinger aan de pols houden hè.. misschien heb je er wat aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat misverstand dat het over de longen gaat, gebeurt me regelmatig als ik het er met mensen over heb. Sommige mensen hebben ook longproblemen maar ik dus niet, maar wel andere problemen.

      Verwijderen
  11. Waarom men in Nederland altijd achteraan loopt met kennis en/of behandelcentra snap ik nooit. Ik hoorde het item ook op tv. Hopelijk komt er schot in. Goed van je om aansluiting te zoeken bij patiëntengroepen. Zo’n bakje met voorjaarsbollen doet een mens goed. Gaat binnenshuis alleen zo snel. Ik kreeg met kerst een bakje waar een hyacint in zit. Het zijn lange kromme stelen geworden, niets schattig meer. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Men zou het voorbeeld van Duitsland moeten volgen maar er gloort nu hoop aan de horizon en het is te hopen dat hier ook snel expertisecentra komen. Maar ik begrijp hoe fijn het is voor je dat men nu eindelijk erkent dat er werkeleijk iets aan de hand is. Blijf strijden!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat fijn om weer van je te lezen. Ik vond een stukje van een arts,die bij long covidpatienten ook het Epstein-Barr virus vond en daar verder naar wil gaan kijken.Een flinke ziekte van Pfeifer geeft ook ongeveer die klachten en soms heel lang

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het nieuws viel me ook op maar verbaasd me ook weer niet, een bekende van me heeft iets specifieks aan zijn rug en daarvoor is ook niks geregeld en de aantallen daarvan liggen hoger dan long covid. Het slaat nergens op, maar het is wel weer typisch Nederland. Ik heb al bolletjes in de tuin boven staan denk niet dat het meer wordt dan het groen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heel goed om je aan te sluiten bij patiëntenverenigingen. Ik heb ook instemmend zitten knikken toen ik het nieuws over erkenning op de radio hoorde. Je bent vast op de goede weg. Ik gooide vandaag een groene kerstkrans weg. Daar moet morgen iets gezelligs voor in de plaats komen. Misschien wel witte druifjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.