Pagina's

31 januari 2024

plastic fantastic



Wachtend op de lift in een welbekend warenhuis dacht ik: is er hier iets dat niet van plastic is gemaakt? Schoonmaakspullen, keukenspullen en helemaal achterin kleding. Ik ben van de generatie waarin plastic als een soort wonder werd geïntroduceerd. Maar nu lijkt het alsof je er niet meer aan kunt ontsnappen. Het is overal.

Het houdt me al een tijdje bezig. Al jaren wordt het steeds moeilijker om kleding te kopen van natuurlijke materialen. 100% natuurlijk bedoel ik. De meeste kleding die nu in de winkels hangt is gemaakt van synthetisch materiaal. De Plastic Soup Foundation zegt dat bijna 70% van alle kleding in de wereld van kunststof is. Die zorgen voor allemaal microplastics in de lucht en in ons huis. En in ons lijf.

Ik houd van katoenen shirtjes. Maar ik wil er ten eerste al geen elastaan in. Ik hou mijn vetrollen liever privé, dankuwel. Ik hoef ook geen ander toegevoegd synthetisch materiaal, polyester of zo. Maar het valt niet mee om zoiets te vinden. 

Op zoek naar iets naar mijn zin viel mijn oog op een label: Investing in better cotton. Leuk! Maar als je naar het materiaallabel zoekt, goed verstopt in de zijnaad, dan vind je: 57% polyester. Hoezo 'better cotton'?




Katoen wordt dan vermengd met synthetisch materiaal en wordt vervolgens plastic afval. Terwijl zuiver katoen 100% afbreekbaar is. Ik snap het niet. Waarom gebeurt dit?

En dan wol. Een wollen jas in de winter was vroeger het summum.
Ik volg op fb de Deventer Schaapskudde en het Deventer Schaapskudde Wol project. De wol wordt verwerkt en er worden leuke dingen van gemaakt die je in verschillende winkels in Deventer kunt kopen. Maar veel kuddes, hoorde ik laatst, kunnen de wol aan de straatstenen niet kwijt. Zelfs niet als isolatiemateriaal in de bouw. Dus de wol wordt weggegooid. De verbrandingsoven in. Hoe erg is dat. Ik snap het niet.

Op de link bovenaan naar de Plastic Soup Foundation staan wel wat tips over wat je zelf kunt doen. 
Je kunt ook een quiz doen. Gebruikte kleding kopen in plaats van nieuw scoort hoog. En dat doe ik nog wel eens. Er zijn een aantal kringloopwinkels in de buurt waar ik ook altijd bij de kleding kijk.  Hieronder zie je mijn laatste tweedehands aankoop. Een sjaaltje met een soort landkaart motieven voor 2,50 euro. En dat gaat ook nog naar een goed doel. Daar word je toch vrolijk van? Het is wel viscose, ook kunststof. 


13 opmerkingen:

  1. Ik merk ook, dat je bijna niet om plastics heen kunt. De reclamewereld weet wel welke slogan aanslaat, want gelukkig zijn al meer mensen bewust op zoek naar natuurlijke materialen. Helaas is mijn ervaring ook, dat het nog niet eenvoudig te vinden is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die kleding,dat is moeilijk. Ik draag bijna altijd een waxjas ,omdat daar nog gedeeltelijk een katoenen voring in zit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat van die kleding houdt mij momenteel ook bezig. Na het zien van die docu vorige week of zo en waarvan ik de titel even kwijt ben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ging dat niet over de verleiding van die goedkope kleding?

      Verwijderen
  4. Ik schrik ervan dat "kuddes de wol niet aan de straatstenen kwijt kunnen?. Ik ga dit project nu ook volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oef nou, dat elastaan!.. waarom moet kleding tegenwoordig allemaal zo strak? we zijn toch niet allemáál 20 met een lijntje als een bezemsteel? ;-) Ik kan in de winkels sowieso zélden meer iets van mijn gading vinden qua kleding. Voordeel van niks weg kunnen gooien: ik hergebruik m'n éigen kleding.. draag weer truien die ik meer dan 30 jaar geleden kocht en nog prima zijn.. dat laatste zal wel komen door al dat kunststof dat erin verwerkt zit, maar het is in dit geval toch erg duurzaam lijkt me hahaha! Kreeg vorige week een complimentje over een trui, die m'n oma ook altijd al zo mooi vond.. zij overleed al in 1993..! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik mijd zelf een bepaalde winkel hier in ons dorp, daar verkopen ze geen kleding met ook maar een beetje katoen. Al dat polyester draagt ook helemaal niet fijn, wat naast het milieu aspect voor mij ook een argument is. Viscose bestaat uit natuurlijke vezels van bijvoorbeeld hout en bamboe. Maar met veel chemische stoffen geproduceerd. Is ook minder slijtvast dan katoen en dus ook minder duurzaam. Het is inderdaad heel lastig om spullen zonder plastic te kopen. Schrikbarend hoeveel zwerfafval dat ook opleverd. En kleding natuurlijk echt af dragen en indien nodig teisteren helpt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo'n label daar kijken mensen niet naar net zoals veganisten die niet weten dat de oerwouden worden gekapt voor hun soja. We willen wel goed doen maar niet als het duur is en zeker niet als het lastig is. Ik hoef al dat plastic niet in mijn kleding, maar ik vind het belangrijker dat kleding van betere kwaliteit is dan een beetje elastiaan. Strak hoeft niet maar ik trap ook niet in termen als biokatoen als dat alsnog de hele wereld over reist.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is erg moeilijk om iets te vinden zonder plastic, gisteren las ik nog dat je via water in plastic drinkflesjes ook miniscule deeltjes plastic binnen krijgt, zeer verontrustend allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je noemt iets waar veel mensen mee zitten, dat blijkt wel uit de reactie. Ik heb dus eigenlijk niks toe te voegen. Gewoon maar goed op blijven letten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. 'Jij bent een NATUURLIJKE KATOENEN TRUI. Je trui is zelfs gemaakt door een kleine producent op het platteland die elke week nieuwe bomen plant en zachte jazz speelt ter ontspanning'... 😁 aldus de quiz. Fijne blog! Van zo'n 'katoen'-label vraag je je inderdaad af wat nu het idee is. Greenwashing??? Maar - zucht - hoe hard je het ook probeert, aan plastic is inderdaad niet meer te ontkomen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is verschrikkelijk hoe we met alle ‘schadelijke ‘ materialen omgaan. We willen goedkoop en de andere helft willen alleen verdienen. Wat betreft Schapenwol: Trollenwol heeft een eigen wolmerk ‘Schaapjeswol’. Dat is wol van Nederlandse schapen. Ik volg ook enkele Duitse breivlogs en ook in Duitsland wordt het weggegooid. Maar ook daar verschijnen regionale initiatieven om een mooi garen te maken van regionale wol. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.