Pagina's

3 mei 2019

stilMorgen zijn we weer 2 minuten stil, en herdenken we de oorlogsslachtoffers van WOII, en wat mij betreft, de slachtoffers van alle oorlogen in de wereld.....

Ik weet niet of ik naar de plechtigheid op de Dam zal kijken. Sommige jaren komt al het verdriet te hard bij mij binnen, en kies ik ervoor mij daarvoor af te sluiten. Net als voor de oorlogsfilms die rond deze datum op tv worden getoond. Te veel emoties soms.


Vandaag, op mijn dagelijkse wandeling, had ik bij het woord 'stil' andere associaties.

Dit IJssel-landschap met die Hollandse wolkenlucht en de molen, het zou zo een schilderij van één van onze Hollandse meesters uit de 16de eeuw kunnen zijn. Op de brug na dan. Daar moest ik toch even bij stil staan.In de Kloostertuin, waar ik vaak even binnenloop, is het eigenlijk altijd stil. Ik zie er nooit iemand, terwijl het zo'n uniek plekje is in de binnenstad. Het groen is uitbundig, en niet alleen het groen. En het enige geluid dat je hoort, is merelgezang. Ultieme stilte.
Onverwacht ontdekte ik dit beeld, had het nog niet eerder gezien. Het bleek het Indië Monument Deventer te zijn. Hier wordt morgen ook even herdacht. Voor mijn vader eindigde de oorlog pas op 15 augustus, de dag dat de oorlog in voormalig Nederlands-Indië eindigde. Ik schreef er eerder over.
Mijn wandeling eindigde deze keer met een kopje koffie Bij Yo, waar ik toevallig gisteren over las. Daar was het op de vroege ochtend nog stil, ook omdat ze pas sinds gisteren open is. Kan het aanbevelen, de lunchkaart ziet er ook goed uit.

14 opmerkingen:

 1. Een heel mooi blog .Wat is er veel om bij stil te staan de mooie wereld maar ook de veel minder mooie wereld van toen ,even echt stil zijn .De mooie dingen maar ook zoals morgen de minder mooie dingen .Ook ik ben dan even heel stil .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Elisabeth. Ik zal morgen ook stil zijn. Dat sowieso.

   Verwijderen
 2. Voor mij is het ook een geladen moment. Wel of niet kijken om 20.00 uur. Sterkte morgen Judy.

  Wat een heerlijke plek is de kloostertuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het woord moet volgens mij beladen zijn. Sorry.

   Verwijderen
  2. Jij ook sterkte, Geri. Jij snapt de beladenheid, zo te lezen.
   Die kloostertuin is mijn leverancier groenbehoefte. :)

   Verwijderen
 3. Adresje ga ik onthouden en ik heb genoten van je stilte-foto's. Voor morgen, sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook Jeanne! De koffie was lekker en goed verzorgd!

   Verwijderen
 4. Wat een mooi 'verstild' log.. die brug, ja dat is eigenlijk wel een 'eye-sore' zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen hè.
  Ik was een paar jaar geleden met blogster Noortje in Deventer.. het Dickens-festival bezocht, maar ook een uitgebreide stadswandeling gemaakt.. fanatieke wandelaars als we zijn. We kwamen heel veel moois tegen.. waaronder ook dat beeldje. Het zal voor jou nóg indrukwekkender zijn als voor ons toen..
  Dat zaakje ziet er gezellig uit.. zal zeker een succes worden.. lunchen buiten de deur begint eindelijk ook in NL wat 'gewoner' te worden.

  psje.. wist niet van deze blog.. zal eerdaags eens wat bijlezen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee ik dacht al dat je dit blog niet kende. :) Het zit onder hetzelfde mailadres als mijn schilderblog, vandaar. Lees ze!
   Je raakt niet uitgekeken in de Deventer binnenstad, er zijn verschillende stadswandelingen, al naar gelang je belangstelling. Wij hebben een tijdje geleden de Joodse wandeling gedaan. Er staat een verslagje van op dit blog.
   Als vrienden op bezoek zijn, gaan we vaak ergens lunchen. En met mijn zoon gaan we regelmatig buiten de deur ontbijten. Wordt ook steeds gewoner.

   Verwijderen
 5. Ik word ook verdrietig van deze tijd wat de herdenking betreft en al die oorlogsfilms. Ik vermijd het zoveel mogelijk. Heb ooit de film the boy in striped pyjama gezien en kan daar nog steeds zo naar van worden als ik eraan denk. Ik ga nergens naar kijken wat ermee te maken heeft maar zeker niet omdat het mij niets kan schelen. in tegendeel zelfs.

  Ik ben dol op leuke koffieadresjes met leuke eigenaressen of eigenaars.
  liefs en fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb het ook, het zijn mooie films maar ik kan er niet goed naar kijken.
   Fijn weekend, Hélène!

   Verwijderen
 6. Officieel herdenken we alle slachtoffers van alle oorlogen. Wij ook thuis, want doorgeven is een essentieel onderdeel van de opvoeding van onze kinderen.
  Wat mooi dat jet het Indië Monument Deventer ontdekte!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Judy,bedankt voor het leuke verhaal Bij Yo en gezellig dat jullie er waren vandaag! Tot snel! Groet, Yolande (lunchroom Bij Yo)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.