Pagina's

22 april 2022

doe maar duurDaar was hij weer, 'monsieur Albert' met mijn boodschappen voor een hele week. Hij doet dat nu al een maand en het voelt als een decadente luxe. En ja, mijn arm en schouders zijn hem enorm dankbaar. Maar er is een hardnekkig stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt: kan dit niet goedkoper? is dit soort decadentie wel nodig? kun je de extra kosten niet beter besteden?

Daar zat een schuldgevoel achter verborgen. Een heel diep verborgen schuldgevoel. Zomaar door 'monsieur Albert' naar de oppervlakte geduwd. Ik noem hem zo omdat hij voor mij het summum van luxe vertegenwoordigt. Wat voor een ander een dure parfum is of een andere geheel overbodige uitgave, is 'monsieur Albert' voor mij. Een extravaganza. 

Ik weet precies waar dat schuldgevoel vandaan komt. 
Het komt van jarenlang elk dubbeltje hebben moeten omdraaien. Soms aan het eind van je geld nog een stuk maand overhouden. En die laatste dagen leven op een stokbrood van 85 cent en een pot pindakaas. Gelukkig is dat niet vaak gebeurd, maar toch. Er zit ook een goede kant aan. Je wordt inventief. En hoeveel heeft een mens écht nodig. Met minder kun je ook gelukkig zijn, echt waar. Geluk zit niet in spullen.

Maar de keerzijde van die omgedraaide dubbeltjes is dat knagende schuldgevoel bij elke niet noodzakelijke uitgave. Ik noem het armoede-denken. En dat heb je niet zomaar uit je systeem. Maar nu het eenmaal aan de oppervlakte is gekomen kan ik tegen dat hardnekkige stemmetje zeggen: het is geen luxe, het is goed voor mezelf zorgen. 

Want ik heb het verdiend!


25 opmerkingen:

 1. Geniet maar van je boodschappenbox,zomaar thuis gebracht.Het is inderdaad fijn,niet zelf te hoeven sjouwen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Juist! Je hebt het verdiend. Mooi dat je nu wel in de gelegenheid bent goed voor je zelf te zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken het stemmetje. Maar wat een goede tegenstem heb je gevonden. Ik heb het VERDIEND!!!!! Ik ben altijd blij wanneer ik zo'n tegenstem ontdek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel begrijpelijk, maar nu moet je echt voor je lichaam zorgen. Gelukkig is er dan meneer Albert die dat voor je kan doen. Ik denk wel dat de armoede denken er wel in blijft zitten, omdat het toen ook een gedwongen gewoonte werd. Geniet er toch van, want een pijnlijke lichaam is toch echt helemaal niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens! Dit is geen luxe volgens mij, maar goede zelfzorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens, 't is geen luxe.

  Maar o, wat is het herkenbaar: het zit muurvast dat "armoede-denken" om me groot te houden noem(de) ik het een sport, om zo voordelig mogelijk boodschappen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik herken het stemmetje, maar tegelijk denk ik vaak dat ik dankzij mijn vriend Albert ook geld bespaar: geen impuls aankopen, geen vergeten boodschapjes bij halen etc. Er komt eens in de week een lading, zorgvuldig uitgezocht op bonus aanbiedingen en daar doe ik het dan mee die week. Alleen de 35% sticker, die mis is zo. Aan de andere kant zit er ook wel eens een fijn extraatje bij de bestelling

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik herken dat stemmetje niet, al zijn er voor ons ook wel tijden geweest dat we het wat minder breed hadden. Het maakt me juist, als het goed gaat en we ons wat meer kunnen permitteren, blíjer! Maar geld weggooien.. dát kan ik nog steeds niet.. dus een simpel kopje koffie op een terras waar ze €3,50 voor durven vragen.. nee, dat doe ik dus niet. Komende week in Frankrijk.. heb je voor 1-1,50 een heerlijke espresso.. dáár ga ik dan weer extra van genieten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik sluit me aan bij alle vorige reacties. Goed zo, Judy!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Natuurlijk herkenbaar ook voor mij. Zo goed ook om duidelijk te krijgen dat schulfgevoelens alleen maar vervelend zijn voor jezelf. Ze blokkeren en zorgen ervoor dat je vastgeroest blijft zitten in oude gewoontepatronen. Dus... steeds als ik ze opmerk kan ik ze weggooien. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb je dat mooi 'omgedacht' Judy! En terecht. Goed voor jezelf zorgen zou voor iedereen prioriteit nummer 1 moeten zijn. En dat bedoel ik heel basic, maar dat weet je.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Denk dat je het anders op zou lossen als je kon, dus dan is dit de goede keuze.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.