Pagina's

10 april 2022

achter de murenEr zijn meer straatnamen die om uitleg vragen hier in Deventer. Bijvoorbeeld de volgende straten: Achter de Muren Vispoort, Achter de Muren Duimpoort en Achter de Muren Zandpoort.

Er zijn geen poorten meer bewaard gebleven, maar nog wel een paar torens en een stukken stadsmuur. Toen ik laatst uitzocht hoe het zat met de Noordenbergtoren - die overigens niet meer bestaat -  vond ik allerlei historische informatie over de vroegere poorten en muren van Deventer. Gek is dat. Jarenlang loop je achteloos door een straat en ineens wil je er meer van weten.
Op de kaart hierboven zie je dat de stad een dubbele muur had. Je ziet ook - als je goed kijkt - dat er zes poorten waren: de Vispoort, de Duimpoort, de Zandpoort, de Bergpoort, de Noordenbergpoort en de Brinkpoort. De eerste twee liggen aan de IJsselkant. Er zijn twee torens van bewaard gebleven, die je nog kunt zien in de Deventer skyline. Van de oude stadsmuren zijn maar een paar stukken overeind gebleven.

Vlak achter de binnenste muur stonden kleine huisjes. Vandaar 'achter de muren'.
Na 1880 werden de vestingwerken afgebroken, omdat ze geen nut meer hadden en er dringend behoefte ontstond aan stadsuitbreiding. 

De fraaie ornamenten van de Buiten-Bergpoort, in 1619 ontworpen door de Amsterdamse stadsarchitect Hendrick de Keyser, werden door de gemeente Deventer in 1880 om niet geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze zijn aangebracht op een poort in de tuin van het museum. Initiatieven uit de Deventer burgerij om de Deventer Bergpoort terug te plaatsen in Deventer hebben tot op heden niets opgeleverd.

Haha, nee. Eens gegeven blijft gegeven.
En nu moet ik ook eens naar Achter de Muren Zandpoort. En naar het Rijksmuseum.


P.S. En dit is hem, de Buiten-Bergpoort in de tuin van het Rijksmuseum. Met dank aan Hans!

16 opmerkingen:

 1. Ja en nu moet ik er ook naar gaan kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om zo je woonplaats te leren kennen!
  Mooie foto's ook, trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is in veel vestingsteden zo gebeurd.. dan werd de vesting vergroot en vielen er poorten van de oude muur ineens bínnen de (nieuwe) muur. Best jammer dat er zóveel (zowat alles) van de vesting van Deventer is afgebroken hè.. van mij mag die Bergpoort best terugkomen hoor.. maken ze die oude ornamenten toch gewoon na? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ook wel jammer, maar als je de binnenstad doorwandelt, is er geschiedenis overal om je heen. Ja, die poort, die geven ze vast niet terug. :)

   Verwijderen
 4. Wat een namen. Heerlijk om langs te lopen en dan thuis wat speurwerk te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En zo tover je weer een weemoedige glimlach op mijn gezicht, met de beelden en verhalen van de mooiste stukjes Deventer. Leuk, hoe je alles zo uitzoekt (je 'nummer 7'-levenspad waardig! ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja? Uitzoeken? Ik ben er wel één van 'alles zelf uitzoeken en niets zomaar aannemen'.

   Verwijderen
 6. Ik vind die ronde toren zo mooi. Wordt die nu bewoond? Het lijkt me geweldig om in zo'n toren te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En in gedachte zie ik dan ook de mensen er lopen, wonen en werken. We staan allemaal op de schouders van onze voorouders. Het zet onze verbeeldingskracht aan de gang. Leuk dat je dit navorst!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.