Pagina's

4 april 2022

het verhaal van de zwarte meesjes

Kijk, daar zitten ze, vijf zwarte meesjes tegelijk. Foto juli 2014.

Bij mijn vorige huis hing de sering vol met vetbollen, voedercontainers en pindasnoeren voor de vogels. Uren kijkplezier. Dus toen ik hier in 2013 kwam wonen wilde ik ook vogels op mijn balkon. Ik vond een - al bestaand - gat met plug in het beton, draaide daar een haak in en hing er vetbollen en netjes met zaden aan. Groot succes.

Toen kocht ik een superdeluxe voedercontainer. En er kwam hoog bezoek: mussen, groenlingen. In groten getale tegelijk, hartstikke leuk. Maar op een dag..... boem. De hele container was naar beneden gevallen. Te zwaar. Het ding zelf had al een aardig gewicht, maar met ook nog een vracht vogels erop hield de plug het niet meer. Ik heb het niet zien gebeuren maar ze zullen flink zijn geschrokken, de vogels. Wat nu?
Ik kocht - voorlopig dacht ik - een kleinere voedercontainer. En die hangt er nog steeds, al jaren inmiddels. Want toen kwamen de zwarte meesjes. Ik had het eerst nog niet in de gaten. Ik zag ze aan voor koolmezen. Maar dan een beetje gedegenereerde stadse exemplaren. Alsof ze door een roetwolk gevlogen waren. Een beetje groezelig. Kleiner ook. Ik weet niet meer wanneer ik erachter kwam dat het een aparte soort is. 
Er komen geen andere mezen. En ik vermoed dat dat komt omdat de spijlen dicht op elkaar staan. Te dicht op elkaar voor grotere mezen om er tussen te passen. 

En de duif kan er lekker niet bij.
Elk voorjaar en zomer geniet ik van ze. Ik hoor ze al als ik in bed lig 's morgens vroeg. Ik herken hun roep. De hele winter was het stil op mijn balkon. Met de stormen haalde ik de container binnen. Misschien kwam het daardoor. 

Maar vorige week hoorde ik het bekende geluid weer. Hoera! Eentje! Ondanks of dankzij de sneeuw? Het is een mannetje, zo te zien. En de rest zal vast ook wel weer terugkomen. Ik heb ze gemist.


De witte strepen zijn vallende sneeuwvlokken.

37 opmerkingen:

 1. Die heb ik hier ook wel eens zien vliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Hoe bijzonder ze zijn weet ik niet, ik kende ze hiervoor niet.

   Verwijderen
 3. Het is altijd zo gezellig met de vogeltjes op balkon op in de tuin. Vooral musjes zijn druk gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier zijn het de merels die mij wakker maken met hun gezang en helaas nog weinig musjes gezien of gehoord hier. En de meesjes al helemaal niet. Heel mooi blog en foto's die mij ook vrolijk maakte. Jammer dat ik geen boom in de buurt heb want dan zal ik ook zo een container voor vogels er in hangen. Op blakon zelf gaat het niet want de kat van de buren is veel buiten ook al zit er een net voor. Hij verjaagt ze wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hier ook vroeg merelgezang, in het donker nog. Ja, katten...

   Verwijderen
 5. Wat leuk, die mees kende ik ook niet.
  Hier genieten we ook van de vogels en wat de katten betreft: die blijven buiten onze tuin (denken we ;) )
  UIt voorzorg hebben we planken onder de poort gelegd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Katten kunnen ook bovenlangs, dus ik wens je succes.

   Verwijderen
 6. Ja, las het ook.. net koolmeesjes maar dan veel minder felgekleurd en iets kleiner. Ik zoek dat soort dingen ook op. Toen we hier pas woonden zaten er elke dag flinke vogels in de tuin die ik helemaal niet kende.. bleken het (Vlaamse) gaaien te zijn..! En toen ik later de eerste halsbandparkiet zag, dacht ik dat ie ergens ontsnapt was uit een kooi..! hahaha! Daar zitten er hier nu heel veel van.. ze verjagen de kleine vogeltjes wel een beetje. Maar soms, aan het einde van de middag, komt er nog weleens een hele zwerm kleintjes langs die insectjes uit de struikjes pikken.. koolmeesjes, veel vinkjes en soms staartmeesjes.. dat zijn ook kleintjes, die kunnen ook wel bij jou tussen die spijltjes door hoor. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me ook een vreemde gewaarwording, een halsbandparkiet. Die zie ik hier niet. En ik zie eigenlijk zelden meer andere meesjes. De zwarte meesjes hebben beslag gelegd op mijn voederding. :)

   Verwijderen
  2. Ook hier nog es V*A*N*H*A*R*T*E*! :-)

   Verwijderen
  3. Dankje! Nu is het wel genoeg ;)

   Verwijderen
  4. Tuurlijk.. je bent ook al bijna niet meer jarig! :-P

   Verwijderen
  5. Heb me super jarig gevoeld!!!! Dankjewel, hè!

   Verwijderen
 7. Je hebt er gewoon familie bij met deze leukerds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, zo voelt het ook. Ik begroet ze ook en praat tegen ze. :)

   Verwijderen
 8. Wat een leuk verhaal. De meisjes hebben er duidelijk zin in, met zijn vijven bij je langs komen, echt heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hele familie, ben benieuwd hoe veel het dit jaar zullen zijn.

   Verwijderen
 9. Het zijn echt inspirerende vogeltjes hè? Wat een prachtige voedercontainer heb je! Ik hoop dat er snel meer zwarte meesjes komen op je balkon, gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het echt een wondertje dat er zo veel vogels op mijn balkon komen. Het is hier tenslotte midden in de stad, uitzicht op parkeerterrein. Maar ik geniet, ik vind ze geweldig, deze meesjes.

   Verwijderen
  2. En ik geniet een beetje mee, zo :-)

   Verwijderen
 10. Zwarte mezen! Ik wist niet dat die bestonden. Ze zien er inderdaad een beetje groezelig uit. Wat leuk dat je balkon zo goed bezocht wordt door de vogels trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Your love for birds and bird watching matches mine completely. It's a joy observing their behavior. This year for the first time I have a nest of blackbirds in my Oleander tree , until now they always nested in the hedge .

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel veel koolmeesjes op het balkon maar deze nooit gezien. Of beter opletten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze lijken er een beetje op, dus wie weet heb je ze toch gezien.

   Verwijderen
 13. Prachtig verhaal! En van harte gefeliciteerd met je verjaardag gisteren! Hopelijk ben jij (net als ik) ook het hele jaar jarig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Angelique! Hoe doe jij dat, het hele jaar jarig zijn?

   Verwijderen
  2. Dat is niet zo moeilijk hoor! Gewoon elke dag bij het opstaan bedenken dat je jarig bent, zo is elke dag speciaal!

   Verwijderen
 14. I am so pleased for you to have birds on the balcony. The ones you call black tit seem to me similar to sparrows that we don't see here much any longer. I have been putting bird feeders up, almost like an obsession and love to see the smaller birds - your feeder is well positioned, mine unfortunately is in the sight of cats so the birds have to pick their moment!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. They definitely are a species of tit, but I don't know their English name.

   Verwijderen
  2. Probably coal tit, Betty.

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.