Pagina's

26 april 2022

seringen en stappen


Eigenlijk heb ik in de stad altijd de indruk dat ik heel veel mis aan tuinmoois, omdat dat vanaf de straatkant niet zichtbaar is. De tuinen zitten aan de achterkant. Ik doe het dan maar met geveltuintjes. Ook leuk. 

Maar ja, seringen... die mis ik wel. 
En toen zag ik ze ineens. Niet eens zo ver bij mij vandaan. In de tuin of het voorplein van het Stappenconvent. En dat vroeg weer om uitleg. Was wel nieuwsgierig naar die stappen vooral. Maar het zat een beetje anders.

Maar het gebouw is genoemd naar Henricus Stappe, vicaris in de 14de eeuw. Hij stelde zijn huis beschikbaar voor behoeftigen en arme vreemdelingen. Zijn nalatenschap diende daar ook aan besteed te worden. Met behulp van schenkingen en samenwerking met andere zorghuizen werd er voor vele armlastige vrouwen gezorgd. 

In 1858 werd een nieuw gebouw gebouwd op dezelfde plek. En het bleef de naam Stappenconvent houden. Het zijn nu appartementen. En niet bepaald voor armlastigen.





Ik doe mezelf wel wat aan met het zoeken naar de historische achtergronden van wat ik zie en fotografeer. Ik worstel als een tijdje met een plek waar ik wat meer over wil weten. En ik moet nog terug om extra foto's te maken. Maar het houdt me van de straat, zullen we maar zeggen. Of liever gezegd: het houdt me juist niet van de straat.


16 opmerkingen:

  1. De geur van seringen,zo heerlijk om langs een boom te lopen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk toch om te doen! Ik hang aan je lippen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is een prachtige combinatie van je omgeving verkennen en vastleggen en je vervolgens erin verdiepen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een stad gaat nog veel meer leven als je de historie kent. Nog even en je kunt als gids aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Seringen, wie houdt daar nou niet van? Ik heb een seringenboompje in de tuin, eigenlijk te groot voor onze postzegel en natuurlijk maar een maand per jaar echt mooi. Maar toch moet-ie blijven

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Superleuk (voor ons, je lezers, in ieder geval) zoals je van alles uitzoekt! En seringen... heerlijke struiken. We hebben er hier eentje aan de wegkant staan, een zeer armetierig exemplaar. Seringen kunnen vast niet tegen zeewind... Maar ik ga me eens verdiepen in wat deze struiken nodig hebben, want il wil deze wel graag in leven houden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Anuscka. Alleen ben ik nu (met iets anders dan dit) helemaal verzand geraakt in historische details. Het moet wel leuk blijven.
      Ik hoop dat je de sering in leven kunt houden. Een mens kan niet zonder sering, hoor.

      Verwijderen
    2. Oh jee... inderdaad: pas op dat het leuk blijft!

      Verwijderen
  7. Blijf vooral doorgaan met je uitzoekerij, leuk om te lezen. Ik heb hier seringen staan, iedereen heeft hier seringen staan, ze staan zelfs in het wild. Zou je graag een boeket sturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je boft met zo veel seringen om je heen! Wat lief, ik ontvang het als een virtueel boeket!

      Verwijderen
  8. Zo lekker ruiken seringen en weet je dat ik door jouw speurwerk na heel veel jaren weet wat de betekenis is van de straatnaam waar ik als kind woonde?
    Welleweg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben vast één van de weinigen die niet van de geur van seringen houdt. Of eerlijk gezegd, die er allergisch voor is. Maar ik vind het prachtige struiken en vind de foto’s weer prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je weet wat er met mijn seringenboompje gebeurd is.. die bloeit nu zonder geur. Heb ik vorig jaar een nieuw boompje voor in de achtertuin gekocht. kwam er dit jaar.. één bloempje in..! hahahaa! Ach nou ja.. komt wel goed denk ik.. zolang die niet óók weer uit z'n wortels gaat groeien en ik het niet door heb..! ;-)
    Hoop werk is dat hè, informatie bij je foto's zoeken.. ik doe het niet altijd meer hoor hahaha!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.