Pagina's

09 januari 2023

... daar bij die molen ... ♫♪



In het zorgcomplex waar ik vorige week mijn laatste gesprek bij de ergotherapie had, werd gezongen. De plek waar ik moest zijn, kijkt via een vide uit op de gezelschapsruimte van de afdeling dementie. En het ziet er daar altijd heel gezellig uit. Er wordt van alles gedaan om de mensen bezig te houden in een huiselijke sfeer. De afgelopen tijd zag ik veel kerstversieringen en lichtjes. En deze keer schalde er ...daar bij die molen ♪♫... door de gangen. Je gaat vanzelf meezingen. En dat is ook de bedoeling.

Hoe leuk ook, ik zou toch nooit op zo'n afdeling terecht willen komen. Eigenlijk helemaal niet in een zorgcomplex. Maar stel, dan hoop ik dat als mijn tijd gekomen is, het repertoire is aangepast. En dat er niet meer de liedjes uit de jeugd van mijn moeder, maar uit mijn eigen jeugd worden gezongen. En aangezien ik in de 'sixties' opgroeide, verwacht ik op zijn minst The Beatles. En Bob Dylan. En...

Nu ik de post covid therapie heb afgesloten, heb ik mijn eigen revalidatie opgepakt met wandelen. En dat is ook heel goed tegen dementie.

Ik ging naar de Kloostertuin om te kijken of er al sneeuwklokjes te zien waren. En ja, die waren er, maar de meeste waren nog in het stadium 'groene puntjes'.




Wel was de hamamelis, de toverhazelaar, volop in bloei. 
Maar eigenlijk voerde de kleur bruin nog de boventoon.





Maar onderweg zag ik kleur. 
Blauw, geaccentueerd door de blauwe afvalzakken.
En rood. Nog.



34 opmerkingen:

  1. Het is sowieso vreselijk als je gedwongen wordt naar muxiek te luisteren die nie kiest
    Mijn moeder was dement in een verple
    Eghuis en omdat ze toevallig in Amsterdan was geboren werd ze geplaatst in een Amsterdsamde huiskamer. De hele dag johnny jodaan en tsnte leen en vette dialecten en ze hield daar hemaal niet van. Ik vond het vreselijk voor haar maar dat hielp niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vreselijk! Mijn grootste nachtmerrie: dat me een papieren hoedje wordt opgezet en dat er carnavalsliedjes worden gezongen. En ik kan niets terugdoen. :(

      Verwijderen
    2. Je moet er niet aan denken nee... (ik ook niet!)

      Verwijderen
  2. Ik hoop er ook nooit terecht te komen, maar als het moet dan hoop ik inderdaad dat er andere muziek gedraaid wordt, je zou er depressief van worden. Wandelen is goed voor alles, fijn dat het gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mag er ook wat klassieke muziek bij? Anders ga ik niet hoor. Fijn dat je weer kunt wandelen Judy!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee, klassiek. Moest wel lachen om je 'anders ga ik niet'. :) Ik ook niet.

      Verwijderen
  4. Het is mooi dat de mensen bezig gehouden worden en tja tante Leen en Jonny Jordaan ,ik moet er niet aan denken om dat steeds te moeten horen .Ik had er in mijn jeugd al niets mee ,geef mij idd de Beatles e d maar .Mooi de foto's van de sneeuwklokjes ,hier staan de neusjes al boven de grond .
    Gr Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb daar vaak wel discussies over met m'n zussen hehe.. die dus absoluut niet naar een zorgcentrum willen.. en mij kan het eerlijk gezegd niet schelen. Als ik er maar goed verzorgd word.. dat wel.. ik wil niet de hele dag in een natte luier moeten zitten.. ;-) Maar de muziek.. aach, ik vind nú al alle muziek leuk als je het mee kunt zingen.. en 'daar bij die molen' en dat soort oude Nederlandse nummertjes, dat zongen wij als kind luidkeels als we met z'n allen aan de afwas waren.. mooie herinneringen aan! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeh.. ik lees nu jouw grootste nachtmerrie en ja.. dáár zou ik ook niet zo blij mee zijn..! Maar ja.. als je dement bent, krijg je dat dan nog mee?

      Verwijderen
    2. Geen idee wat je dan nog meekrijgt, mizzD. Maar je hebt ook hele lastige demente mensen, misschien zou ik er dan zo één worden.:)
      Het is natuurlijk in wezen een kwestie van smaak. En ook van fijne herinneringen. Ik zie jou en je zussen heel veel plezier hebben met zingen bij de afwas, dus voor jou zijn het fijne herinneringen. Ik hou zelf heel erg van meezingen en doe dat ook regelmatig in mijn eentje in mijn flat. :) Maar dan wel heel andere muziek.
      Dat zingen met demente mensen doen ze natuurlijk om herinneringen te triggeren. Alleen bij mij zou het andere muziek moeten zijn.
      Maar in een zorgcentrum terecht komen.... mijn vader wou het ook niet. Deed hem denken aan het Jappenkamp. Maar het zal wel een eigenwijze trek van hem zijn geweest, die ik ook heb. :)

      Verwijderen
    3. Hahahaa.. wij D's zijn allemaal ook heel erg eigenwijs.. ik denk dat ik dan misschien wel de minst eigenwijze ben..! ;-)

      Verwijderen
    4. Hahaha, weet je het zeker? :)

      Verwijderen
    5. Nee, maar ik weet wél dat het leven een stuk relaxter is als je wat minder eigenwijs kunt zijn..! ;-)

      Verwijderen
  6. Nee ik moet er ook niet aan denken om op zo'n afdeling terecht te komen.
    Fijn dat de therapie afgerond is. Oh en die sneeuwklokjes ik ben ook steeds aan het kijken.
    Vroeger beloofde mijn moeder ons "wie het eerste sneeuwklokje ziet, krijgt een dubbeltje" (vaste traditie) nou wat deden we ons best....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een leuke traditie! Dat maakt ook dat je als kind bewuster naar de natuur kijkt, denk ik. Ik kijk zelf ook naar de eerste sneeuwklokjes uit.

      Verwijderen
  7. Ik heb goede herinneringen aan het zorgcentrum van mijn ouders. Mijn vader werd kort opgenomen in een verpleeghuis en dat vond ik schrikken. In een zorgcentrum, Knarrenhof of hoe het ook heet wanneer wij het nodig hebben en wat er dan ook is, kom ik graag terecht, maar een verpleeghuis? Maar ja, als je zorg nodig hebt is het natuurlijk een eer dat er lieve mensen zijn die dan voor je willen zorgen. Het lijkt me gezellig wat jij voorziet. Wanneer jij de Beatles en Dylan hoort wil ik ook graag, af en toe, the Stones en Neil Young en we delen the Beatles en Dylan :-) Ik kijk ook altijd uit naar de eerste sneeuwklokjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zorgcomplex waar ik tegenaan kijk, herbergt van allerlei zorg. Er zitten ook redelijk zelfstandige mensen in de flats waar ik tegenaan kijk. En ja dat valt best mee. Maar toch, ik hoop zelfstandig te kunnen blijven.
      Ik hoorde via jou van Knarrenhof. Dat vind ik een heel sympathieke gedachte dat je min of meer voor elkaar zorgt. Maar er bestaan er nog niet veel, jammer genoeg.
      Ja, de Stones natuurlijk ook, en daar zeg je wat: Neil Young. :-) Het wordt steeds aantrekkelijker.

      Verwijderen
    2. O ja! Het wordt steeds gezelliger in de Knarrenhof! :)

      Verwijderen
  8. Het is een mooi liedje maar inderdaad wel echt 'uit de oude doos'....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wandelen is goed tegen dementie maar ook om je lichaam in conditie te brengen en te houden. En blijven bloggen lijkt me ook goed tegen dementie.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed idee liedjes uit de jaren 60 70. Ik neem mij telefoontje met mijb eigen repertoire wel mee naar het verpleeghuis als het zover is. Zeker weten. Ik red me wel . 😁

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Niet alleen zulke muziek bij demente mensen. Een vriend in een verpleeghuis ging nooit naar de muziekuurtjes,vanwege het repertoire

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooie foto's weer. En hamamelis... wat zou ik die graag hier in de tuin hebben! Mijn vader hield van Duitse schlagers... dus in het verpleeghuis waar hij terecht kwam gaf ik hem een discman met een koptelefoon en instructies aan het personeel. En een aantal zelfgebrande cd's met zijn lievelingsmuziek. Zat hij soms lekker in zijn eentje mee te blèren met Heino... En naast hem zat dan een dement vrouwtje te schreeuwen: ZUSTER! ZUSTER! ZUSTER! Verschrikkelijk. Ik hoop er, net als jij, nooit terecht te komen... (want op heldere momenten vroeg mijn vader: 'Wat doe ik hier in dit gekkenhuis?') Hartverscheurend

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee, die discman, alleen jammer voor de vrouw naast hem. En hartverscheurend, dat hij af en toe helder was, en het besefte.

      Verwijderen
    2. Mijn vader wou dus niet. Was ook niet dement, hoor, maar wel ziek. Hij leefde nog anderhalf jaar nadat mijn moeder overleed. En dat was ook niet makkelijk. Het was misschien makkelijker geweest als hij wel zorg had gehad. Maar ja.

      Verwijderen
  13. Oh friend let us pray that we neither one end up in a care facility but if we do - may God give us a grateful attitude so we can see good in every situation. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.