Pagina's

15 januari 2023

even kijken hoe hoog de ijssel staat



Het was droog vanmorgen, hoera! Niet getreuzeld, wandelen! En met de regen van de laatste tijd en de berichten over wateroverlast, moest ik natuurlijk eerst naar de IJssel. De waterstand checken.

Zodra je uit de bebouwing bij het water komt, staat er meteen een stevige wind. Er lag een boot behoorlijk hoog aan de kade. En aan de overkant in de verte zie je de ondergelopen uiterwaarden. Zie mijn blogje over Ruimte voor de Rivier





Het lijkt of de boom aan de overkant met de voeten in het water staat. Maar als ik goed kijk, is het de weerspiegeling in het water. 




De loopbrug naar het platform voor het voetgangerspontje is vrijwel waterpas. Dat is wel anders als het water laag staat, zoals het bord waarschuwt. 




De benedenkade is weer ondergelopen. 




Aan de horizon zie je een wolkenband. Is dat het nieuwe regenfront dat eraan komt? Ik hoop het niet. Het was net zo lekker om even van het zonnetje te genieten dat we zo lang niet hadden gezien.


18 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto’s laat je weer zien. Ik geniet er echt van. Hier hebben we geen zon gezien, wel regen, regen regen en hagel en donkere luchten. Niks aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee bah, niks aan. Ik hoop gauw een beetje zon voor jou!

      Verwijderen
  2. Gelukkig hebben we die uiteraarden.. kan dat water zonder erg ergens heen hè. Ik las dat de Linge helemaal buiten z'n oevers getreden was.. dus Leerdam gisteren was echt geen goed idee geweest. Vandaag was het veel beter.. op een paar druppels na droog gebleven. 's Morgens was het helemaal droog en zonnig hier ook.
    Prachtige foto's weer van de IJssel.. altijd leuk om die verschillende waterstanden vast te leggen.. heel duidelijk hoog nu, aan die loopbrug te zien ook ja.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die ruimte voor de rivier is ook gecreëerd, hè. Ik heb er lang geleden over geblogd. Bij de Linge schijnt dat wat moeilijker te zijn, die ruimte.

      Verwijderen
  3. Groot gelijk om even naar buiten te gaan zodra het droog is. En ja, een rivier trekt altijd om te gaan kijken. Wij wonen bij de Merwede, en hebben dat ook!
    De Linge is hier ook niet ver vandaan, en ja... die stond echt hoog...
    Mooie foto's Judy! En ik zie zelfs een lichte regenboog...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een regenboog? Ik zag wel het maantje, zie bovenaan op de bovenste foto.

      Verwijderen
  4. Hier ook echt geen licht te zien geweest in het weekend, alleen maar regen en wind. Ga vanaf vandaag proberen weer te beginnen om weer positieve dingen te zien en wat sterker te worden. Het is alweer de 15de dus voor we het weten is het Maart. Deze week al wordt het droog en kan ik de tuin weer in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We gaan de goede kant op, PP. En ik hoop voor jou op een beetje zon!

      Verwijderen
  5. Altijd intrigerend zo'n rivier, zeker bij hoog water. Het lijkt of alles wel onder controle is, dit jaar. Laten we het hopen. Maar het mag wel stoppen met regenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meestal is februari de maand van het hoge water. Dus dit jaar vroeg misschien door de regen.

      Verwijderen
  6. Mooi dat zonnetje, hier stond het water ook knap hoog, gelukkig komt er droger weer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. oh lekker even naar buiten. hier heb ik de zon precies 5 minuten gezien, hij ging de volgende bui halen denk ik.
    deze week wil ik bij de Rijn gaan kijken....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd hoe de Rijn erbij staat. Het schijnt nu niet meer hoger te worden.

      Verwijderen
  8. Ik hoef maar een klein eindje te lopen en ik kan zien hoe hoog de Rijn staat. Dan is hij al het driedubbele van zijn oorspronkelijke maat, zover is hij dan uitgelopen. Ooit zag ik dat het bijna niets scheelde of het zou overstromen en dan zijn wij de klos. Sindsdien durf ik nooit meer te kijken. Ik vind het ENG.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze hebben er wel een hoop aan gedaan dat het water niet direct woongebieden overstroomt, maar bijv. uiterwaarden. Zou het water bij jullie huis komen? Dat is inderdaad eng. Want of al dat gedane werk genoeg is voor de toekomst, dat waag ik te betwijfelen.

      Verwijderen
  9. Tjonge wat een water. Van het zomer nam ik die pont, heel steil was die steiger, vooral mensen met een buggy hadden er problemen mee. Bijzonder om te zien dat ie nu horizontaal staat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, inderdaad, van de zomer was het heel erg steil. Het water stond toen extreem laag.

      Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.