Pagina's

08 augustus 2023

gewoonte­dieren



Laat ik voor mezelf spreken: ik ben een vreselijk gewoontedier. Ik hou ervan dingen op dezelfde manier op hetzelfde moment te doen. Ik denk omdat dat ik dan niet hoef na te denken elke dag. 

Eén van mijn gewoontes is op maandagochtend ontbijten bij de H.ema. Je zou het een 'guilty pleasure' kunnen noemen, waar ik me elke week op verheug. De stad is dan nog uitgestorven en heerlijk leeg. En vanuit het raam kijk ik dan een lege LB in. Maar eigenlijk is deze gewoonte helemaal niet meer zo leuk als vroeger.

Het is begonnen toen ik nog in Zeist woonde. Toen was het V&D. Vanaf de tweede verdieping zag ik over de bebouwing heen de boomtoppen van de Zeister bossen. Heel zen vond ik dat altijd. Je zweefde weg over de huizen naar dat groen in de verte. Door de week moest je geluk hebben om een raamplek te bemachtigen, maar op maandagmorgen was er plek genoeg. 

In Deventer zette ik die gewoonte voort, ook bij V&D, al had ik daar geen uitzicht. En daarna werd het dus H.ema. Minder leuk, minder lekker, maar wel uitzicht. Maar ja, het is niet meer wat het geweest is. Vóór corona trof ik mijn mede-maandagochtend-ontbijters. Een klein maar select gezelschap. Maar die zijn na corona niet meer teruggekomen. Ik ben de laatste die-hard. En dat ontbijt is ook niet meer wat het was.

Eigenlijk moet ik dus op zoek naar een alternatief voor die maandagochtend. Een plek waar ik die zen weer kan beleven aan het begin van de week. Maar heb nog geen idee waar.




De stad mag dan wel uitgestorven zijn, maar teruglopend naar huis kwam ik in ieder geval deze mensen tegen op de trap naar het Geert Groote Huis. 
Er staan daar bijzondere bomen. Er hangen een soort van lampionnetjes aan. Op internet vond ik de naam: Lampionboom. Nou ja zeg!




En deze uitgebloeide artisjokken in het gemeenschapstuintje trokken ook mijn aandacht. 
Waar ik was? Nou, op het Lamme van Diezeplein. 
En de regen was gestopt.



20 opmerkingen:

  1. Bepaalde gewoonten brengen zeker structuur en ook rustpunten in je leven.
    Leuk om die in je eigen leven te benoemen en te bekijken wat ze je brengen.
    Jammer dat het niet meer is zoals het was... Iets nieuws vinden wat je gaat brengen wat je zoekt is niet zo eenvoudig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben benieuwd of je iets vindt,dat al open is .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle gewoontes kunnen veranderen, dus ook het tijdstip.

      Verwijderen
  3. Ja hoor ik snap het, zit zelf ook vol met gewoontes. Je gaat vast een nieuwe gewoonte kweken op een leuk nieuw ontbijtadres.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gewoontes, ik noem het zelf structuur. Ik ben er dol op. Zoek wel steeds naar een nog beter werkende structuur. Wat een heerlijk blog is dit. Allereerst de foto's. Je bent echt zo'n goede fotografe en dan bedoel ik het "fotografisch oog" dat je hebt. Ik geniet ervan. De foto met de plas, het geeft mij direct een gevoel, een fijn gevoel, ik wandel graag in de regen (onder een plu wel te verstaan). Wat jammer dat de mensen van de Hema niet meer teruggekomen zijn. Waarom doen ze dat niet, vraag ik me af.

    Die beeldengroep, wat mooi, ik kende het niet.
    Ik hoop dat je snel een nieuw zen adresje, met aardige andere mensen vindt. En tot die tijd doorgaan met de Hema zou ik zeggen, want de traditie is leuk.














    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, structuur is een mooi woord. Ik hou er ook van, het geeft duidelijkheid aan je dag.
      Dankjewel voor het compliment. Ik sta soms hele rare dingen te fotograferen, en mensen kijken me dan vreemd aan.

      Verwijderen
  5. Ik heb dat best extreem.. als iets naar m'n zin is, verander ik het niet gemakkelijk weer. M'n zussies plakken daar dan meteen het etiket ADD op, blijkbaar ben je geen gewoontedier (zoals jij het noemt) of erg op vaste dingen gesteld (zoals ik het noem :-) ), maar moet er één of ander psychologische term aan verbonden worden tegenwoordig. Het zal wel zijn hehe.. maar het zit me soms wel een beetje in de weg. We moeten hier écht eens de woonkamer aan gaan pakken, die is in de tijd stil blijven staan hehe, maar zie er zó tegen op dat ik al buikpijn krijg als ik eraan denk. Het lijkt me ook lastig iets anders te vinden voor jou als ontbijtmomentje.. maar dát zou ik toch wel zien zitten, die zoektocht. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat etiketje hoeft voor mij nou ook niet. Je zou een gewoonte voor een andere nieuwe gewoonte kunnen vervangen, dat is minder eng misschien?

      Verwijderen
  6. Is er nog steeds een paviljoen /koffietentje / restaurantje op het Vogeleiland? Vond ik vroeger altijd een heel zen plekje. Eerst lekker wandelen, dan iets drinken/eten en dan weer lekker langs de IJssel terug wandelen... Ja joh, the times they are a-changin'... Bob Dylan zong het al (nog steeds actuele songtekst, trouwens). Ik hoop dat je een fijn nieuwe plekje vindt, een fijne nieuwe gewoonte. Het is er gewoon tijd voor.
    In onze tuin staan twee stekjes van een Nijmeegse lampionboom. Het worden hier een soort bonsai-lampion-boompjes... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is er nog, maar ik vind het daar niet zo leuk. Het is een paar jaar geleden in andere handen gekomen sinds jij het kent. De plek is leuk, maar de uitspanning niet meer zo. Ah, leuk, bonsai! :) Hebben jullie last van storm Hans?

      Verwijderen
    2. We hebben niet zoveel last gehad als in Noorwegen en Zweden, maar er is wel veel fruit uit de bomen gewaaid en alle vlieren zijn gewoon... dood. Door de harde, zoute wind.
      Jammer dat de uitspanning niet meer zo leuk is als vroeger. Dan dus op zoek naar iets anders! Groetjes, Anuscka

      Verwijderen
  7. Ik vind zo'n vaste gewoonte niks gek. Lekker ontbijten en een beetje zen worden. Jammer dat dat niet meer gaat. Ik wens je een leuke nieuwe plek toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik denk dat heel veel mensen vaste gewoontes hebben, ik in ieder geval wel en ik vind er niets mis mee. Het geeft een bepaalde structuur aan je leven alhoewel ik ik ook hou van iets onverwachts doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ook ik heb veel vaste gewoontes waar ik soms moeilijk van af te brengen ben, maar soms is het ook leuk om eens iets heel anders te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat wordt zoeken naar een alternatief voor het maandagontbijtje. Maar sfeer en gezelligheid is ook belangrijk, past een nieuw tijdstip in jouw schema en gewoontes. Succes met de zoektocht. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Judy I am a creature of habits as well. There is something comforting in a daily or weekly routine. Since I too have the same problem as you - it is just fine being made this way! :)!! Sad to read how your fellow Monday breakfasters did not return after covid. Hope you find a new place to go. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Herkenbaar, ik zit ook vast aan bepaalde gewoontes en dat is sinds ik niet meer werk eigenlijk steeds meer geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben benieuwd of je nog een keer een betere ontbijtplek gaat vinden op de maandagmorgen

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.