Pagina's

29 juni 2022

een moderne heiligeTitus Brandsma. Ik kende de man alleen van de straatnaam in de Verzetsbuurt in Zeist. Maar hij werd op 15 mei 2022 heilig verklaard. En dat is best bijzonder in deze tijd. De Broederenkerk vlak bij mijn huis besteedt er een tentoonstelling aan.

Titus Brandsma was priester, karmeliet. Hij was betrokken bij de oprichting van de Katholieke Universiteit Nijmegen en daaraan verbonden als hoogleraar en later rector magnificus. Hij verzette zich vanaf het begin tegen het nazisme en het antisemitisme en waarschuwde daar op allerlei manieren tegen. Hij verdedigde persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Hij wordt op de tentoonstelling o.a. daarom een heilige van deze tijd genoemd. In 1942 werd hij gearresteerd en overleed in concentratiekamp Dachau. 

Er is veel over zijn leven te lezen op de tentoonstelling. Ik licht er alleen zijn verbondenheid met Deventer uit. Want hij was geestverwant van Geert Groote en de Moderne Devotie. Hij onthulde in 1940 een gedenksteen voor Geert Grote bij de Broederenkerk. 

In 1979 kreeg een nieuwe RK parochie in Colmschate zijn naam. Als je daarin geinteresseerd bent kun je hier meer lezen over het Titus Brandsma Huis
Men wil in de Broederenkerk een heiligenbeeld van Titus plaatsen. 

Ik ben niet katholiek maar ik loop vaak even de Broederenkerk binnen. Het is een mooie kerk met een mooie sfeer. Even de stilte ervaren. De heiligenbeelden die er staan zijn van mensen uit lang vervlogen tijden. Bijbelse tijden. Ze waren een keer van heel dichtbij te bewonderen. Geweldig om daar ineens een heilige van deze tijd tussen te zien. Een bijzonder mens.

De tentoonstelling duurt nog tot 10 juli.


13 opmerkingen:

 1. Met extra veel belangstelling gelezen, dat snap je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die tentoonstelling zou ik graag willen zien. Ben vooral geïnteresseerd in zijn vrrzetswerk. Tijd voor een dagje Deventer misschien. Bertiebo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tentoonstelling is veel geschreven tekst, Bettie. Daar staat veel info op over zijn verzetswerk en zijn kamptijd.

   Verwijderen
 3. Ik las erover.. dat Titus Brandsma heilig verklaard ging worden. Wat ie in de oorlog deed en er zelfs voor stierf, zou voor mij al reden genoeg zijn, maar de kerk heeft daar dan altijd nog dat 'wonder' voor nodig, om die heiligverklaring door te kunnen laten gaan. En dat wonder was er in dit geval wel eentje met een flinke 'omweg' moet ik zeggen.. soit, het zal wel. Een bijzonder man was het sowieso.. hij zorgde ervoor dat er TBC in Dordt was.. haha oud grapje uit m'n jeugd.. in Dordt was er aan het Oranjepark het Titus Brandsma College. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet zo thuis in heiligverklaringen. Maar kende zijn naam wel. En het was beslist een bijzonder man. Grappig.... TBC.

   Verwijderen
 4. Mooi beschreven weer en mooie aanvullingen die ik straks op m'n gemakkie ga lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Nijmegen ben ik zijn naam en werken diverse keren tegengekomen. Daar kun je moeilijker 'om hem heen' dan in Deventer, denk ik. Maar mooi dat er een tentoonstelling in de Broederenkerk is

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik las hier in de vakantie over. Een heel bijzondere man die zeker meer aandacht verdient.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Judy this man must have been very special. To think he died in a concentration camp makes me so sad. So glad you shared this modern saint. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben katholiek opgevoed dus ik ken de naam goed. Daar zorgde de nonnen wel voor.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.