Pagina's

5 juli 2022

groen lief en leedEr valt wel weer een en ander te melden van het groene front. 
Niet alles loopt zoals gehoopt. Dat hoort bij het leven, zullen we maar zeggen. Op mijn vensterbank heeft een kaalslag plaatsgevonden. Wat overbleef is monocultuur. Van de planten die overleefden. 

De ellende begon vorig jaar al. Rouwvliegjes. Eerst denk je dat het fruitvliegjes zijn. Maar ze zijn kleiner, het zijn eigenlijk mugjes. Ze leggen eitjes in de potgrond, duizenden. En de minuscule larfjes vreten de wortels aan. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig uit de (biologische) potgrond. Vorig jaar overleefden mijn zorgvuldig en met trots opgekweekte avocadoplantjes het niet. Ik schreef er hier over. 

En dit jaar begon ik opnieuw. Met nieuwe potgrond. En met beleid. Eerst maar eens wat jonge scheuten van de graslelie opkweken. Die zijn niet kapot te krijgen, zou je denken. Maar ze kwijnden een beetje, de jonge plantjes. Ze groeiden ook niet echt. En ja hoor, na verloop van tijd zag ik ze weer vliegen: rouwvliegjes. Als je de link volgt, vind je hoe je ze kunt bestrijden. Ik deed het met aaltjes. Ik kocht ze hier

Bij de aaltjes kocht ik ook plakstrips, die je bij je plant zet en waarop volwassen vliegjes blijven plakken. Niet te geloven hoeveel er in korte tijd op zaten.
Geen mooi gezicht, maar het hielp, samen met de aaltjes. Plantjes gingen floreren. Eind goed al goed.Dan het aardbeiplantje dat ik voor mijn verjaardag kreeg.
Die besloot na 3 aardbeien - die overigens heel lekker waren - alleen nog uitlopers te produceren. Geen nood. Dat wordt een balkon vol aardbeiplanten volgend jaar. 


Ik kijk elke dag met gespannen verwachting naar mijn pot vol zelfgezaaid 'wortelloof'. Maar hij doet nog altijd niet wat de verpakking beloofde. Ik dacht hier werkelijk niets aan te kunnen verpesten. Maar tot nu toe geen bloem. Misschien te laat gezaaid? Het is pas begin juli, dus ik heb nog hoop. 

Ik liet jullie in het duister over de naam van de plant. Zal ik het al verklappen? Nee, nog even wachten. Dit hele blogje gaat over hoop. Tuinieren gaat over hoop. Wat zeg ik, de hele natuur gaat over hoop. Die al of niet uitkomt, dat wel. En in dit geval heb ik nog hoop.


Als laatste de lavendel. Die ziet er nogal verfomfaaid uit. En op een vroege ochtend ontdekte ik hoe dat komt. De pot staat namelijk recht onder de voedselcontainer waar de zwarte meesjes zich te goed doen. En ze knoeien. Ze knoeien verschrikkelijk. Links en rechts vliegen stukjes pinda en zaadjes in het rond. Kijk maar in de waterbak. Soms ontkiemen er gemorste zaden in mijn potten. En ook in de lavendel valt wat te halen aan gevallen kruimels. Er wordt druk doorheen gehuppeld en gepikt. Het is ook sluiproute naar de waterbak. Want het blijft linke soep op mijn balkon voor een vogel. Dat mens dat daar woont kan elk moment onverhoeds de keukendeur opendoen. En dat is schrikken. Voor beide partijen.

En dat is dus waarom de lavendel erbij staat als je haar als je 's morgens uit bed komt.

16 opmerkingen:

 1. Je bent er nooit klaar mee, met die plantjes, maar het loont de moeite!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt toch maar mooi een klein paradijs van je balkon gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor de aaltjestip. Mijn planten hebben ook last van die vliegjes. Erg vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb de vliegjes nog niet terug gezien, maar het idee van de aaltjes houd ik er in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet juist heel veel moeite doen om m'n haar zo te kríjgen als ik 's morgens opsta..! hahahahahaaa!
  Ik weet niet hoor.. maar het lijkt me nog steeds wortelloof..! :-P
  Ah ja, die rouwvliegjes.. ik was het alweer vergeten. Gelukkig heb ik die niet, want ik heb véél kamerplanten.. zou me een vermogen aan aaltjes kosten denk ik om van zo'n plaag af te komen..!
  Wat de aardbeienplant betreft.. mijn stekjes van vorig jaar overleefden de winter niet.. de moederplant wél.. maar daar komen nu nog maar hele kleine aardbeitjes aan, nauwelijks de moeite. De doornloze braam die ik van de burendagcommissie kreeg is ook dood gegaan.. ik denk dat ik geen groene vingers voor fruit uit de tuin heb.. hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Terwijl andere mensen heel veel gel nodig hebben om hun haar zo te krijgen als bij jou!
   Ik hou het nog even geheim.
   De rouwvliegjes zaten in gekochte potgrond. Ik dacht eerst dat het aan goedkope grond lag, maar ook de dure biologische had ze. Dus het euvel ontstaat als je planten verpot of jonge plantjes oppot met nieuwe aarde. En met een kleine verpakking aaltjes kun je tien planten doen. Wees blij dat je ze niet hebt, je wordt er gek van.
   En ik zei het al eerder: tuinieren is een kwestie van geluk hebben. Ik geloof niet zo in groene vingers. :)

   Verwijderen
  2. Ik gebruik ook wel gel hoor! :-)
   Ah ja.. dat doe ik eigenlijk zelden en ik snap ook niet dat die kamerplanten van mij het soms al zó lang goed doen.. zonder extra mest of nieuwe grond. ;-)

   Btw.. achillea? staat hier overal al in bloei, dus is het wél laat..!

   Verwijderen
  3. Haha, nee die is het niet. :)
   Het groeit als kool maar nog steeds geen knop te zien. Straks moet je wachten tot volgend zaaipoging volgend jaar. Hou je dat vol?

   Verwijderen
 6. Wat een plaag zeg die rouwvliegjes. Fijn dat het is gelukt om ze onder controle te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een vervelende vliegjes. Na onze verhuizing hebben bijna alle kamerplanten het loodje gelegd. Geen vliegjes te zien, en dat is jammer, al klinkt het raar. Want dan had ik geweten waar het door komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer, Mieke, van je kamerplanten. Misschien toch een te grote overgang, geen idee.

   Verwijderen
 8. Hoogst irritant, die vliegjes. Ik heb mijn Stolwijkse kleine planten hier nu buiten staan. Hoop dat ze dan zo sterk zijn dat ze de winter dan gaan overleven. Lekker groenig bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Verdorie, doe je zo'n moeite voor je plantjes, verpesten die vervelende vliegjes het. Ik had er niet eerder van gehoord - bij mijn weten heb ik ze ook niet eerder gehad. Maar je balkon is een waar avonturenplekje - voor de vogels. Heerlijk om van achter het raam naar te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo leuk om naar te kijken, die vogeltjes! Ze durven steeds meer, maar ik moet voorzichtig bewegen. En als ze van me schrikken, zeg ik sorry. :)

   Verwijderen
 10. Wat een gedoe het met planten en familie. Las net je reactie bij mij. Ik snap het op mijn leeftijd nog steeds niet, dat van die families dan. Het ergste is dat je er nooit vanaf komt. Kijk plantjes kun je nog vervangen, familie niet. Lieve groetjes en fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.