Pagina's

23 augustus 2022

laag lager laagst



Ik wandelde verschillende keren in de maand augustus naar de IJssel. En het is steeds dezelfde trieste aanblik. Die kale oevers aan de overkant omdat het water zo laag staat. 
Niet alleen hier maar in heel Europa drogen rivieren op. De beelden zijn dramatisch. Grote rivieren die gereduceerd zijn tot smalle stroompjes in een grote droge bedding. 

De IJssel is een aftakking van de Rijn. En de stand van de Rijn beïnvloedt dus de waterstand in de IJssel. En met een beetje regen is de lage waterstand niet zomaar opgelost.

Wat is de oorzaak van het lage rivierpeil?

Eerst maar eens een vaak gehoord misverstand de lucht uit halen: de regenval in Nederland heeft zo goed als niets te maken met het waterpeil in de Nederlandse rivieren. ‘Op buien in eigen land zie je de Nederlandse rivieren bijna niet reageren’, zegt hydroloog Wanders. ‘Het gaat bij de Rijn bijvoorbeeld echt om de regenval in Zwitserland en Duitsland, en niet om een buitje in Hilversum.’

Maar ook een paar keer neerslag in de Alpen zal de Europese rivieren niet direct vullen. De weg van regendruppel tot rivierwater verloopt via meerdere transformaties in de grond, zoals bodemvocht en grondwater. De rivier zelf is een mix tussen neerslag- en smeltwater. Waarbij, om het nog lastiger te maken, de afname van de hoeveelheid sneeuw in de bergen ook weer leidt tot minder regenval die zich tot ijs kan omvormen, en dus tot minder smeltwater in de zomer.


En vanmorgen hoor ik op de radio dat de gletsjers in de Alpen nog meer afnemen dan verwacht. Een graadmeter voor klimaatverandering. 

Met de rivier op loopafstand zie ik de gevolgen van de aanhoudende droogte met eigen ogen. En ik vind het erg verontrustend. Ik word langzaam een klimaat-pessimist. Ik kan er in mijn eentje niets aan doen. Niet meer dan mijn eigen kleine bijdrage. Maar zijn we met zijn allen nog in staat het tij te keren?

Ik kwam dit artikel tegen:

Arme aarde.


15 opmerkingen:

  1. Ik hoop niet,dat er idioten komen,die het weer/regen gaan manipuleren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je ziet de IJssel dagelijks krimpen, verdrietig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie het al lang niet meer goed komen met onze aarde. WE, nou ja de meeste mensen, willen geen stap terug doen; we hebben er recht op, we werken er hard genoeg voor. Ben vorige week al weggelopen bij een gesprek met een buur die zei dat ze ons gewoon bang willen maken. Tuurlijk. lieve groetjes en fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag een belangrijke dag voor de politiek. Zal de stikstofuitstoot aangepakt gaan worden of zullen de "anti's" opnieuw tijd winnen. En verliezen wij hierbij? Ik duim, duim, duim dat het nu werkelijk aangepakt gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik duim ook. Ik was heel blij met de waarschuwing van de wetenschappers gisteren, die zeiden dat uitstel niet meer kan.

      Verwijderen
  5. Ik maak me er zorgen over en ik denk dat ik niet de enige ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zorgen maken is zinloos maar het is wel ontustbarend. Ik lees: Met Zen de planeet redden van Thich Nhat Hahn . Wie weet helpt he./ Helpt het de planeet niet dan helpt het mij. Niets doen helpt ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal er eens naar kijken, Elly, dankjewel voor de tip.

      Verwijderen
    2. Maar ik ben wel van de concrete actie.

      Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!