Pagina's

21 september 2022

niet geheel schadevrij



Kastanjes rapen doe ik ieder jaar. Dat moet. En door de jaren heen leer je de plekken kennen waar je ze kunt vinden. In Deventer was dat deze boom en haar buurvrouw ernaast. Ik dacht dat het de enige paardenkastanjes waren op de hele Brink die vrucht droegen. Maar dat schijnt niet zo te zijn, deze twee zijn gewoon de eerste. 




Maar misschien weet je nog dat dit precies de plek is waar laatst een grote brand was. De bomen leken er gelukkig goed van af te zijn gekomen. 




Gisteren ging ik even kijken. Ondanks de geblakerde toestand van de panden zagen de bomen er groen uit. En er lag genoeg op de grond om te rapen. Maar toch was de oogst aan kastanjes niet geheel schadevrij gebleven. De bolster heeft een grote schroeiplek. Kijk maar hierboven.


21 opmerkingen:

  1. Dat is een aparte bolster. Gelukkig hebben de bomen het overleefd en waren er weer kastanjes om te rapen. Ik doe het ook altijd. En vind het echt het begin van de herfst.
    miekequilt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zit te lachen om 'dat moet'. Dt heb ik ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is gelukt..... ook in Deventer. Wat een geluk dat de bomen er goed vanaf zijn gekomen. Het maakt mij ieder jaar blij, het moment van kastanjes rapen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een soort herfstritueel, dat rapen. Het schijnt dat de bomen vroeg zijn met kastanjes/eikeltjes enz. Misschien juist door de warme zomer dat ze vroeg vrucht dragen.

      Verwijderen
  4. Ik weet in de buurt ook alle plekken waar de kastanjes liggen.. maar ik raap ze niet meer op.. deed er toch nooit iets mee. Ik verbaas me er alleen nog steeds over dát ze er liggen.. in onze jeugd werden álle kastanjes, eikels en andere boomvruchten hartstochtelijk verzameld, maar tegenwoordig lijken die kinderen er niet eens meer naar te kíjken..!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag las ik ergens dat je ze beter niet kunt rapen, want het is voedsel voor allerlei dieren en ook insecten. Maar op de Brink zitten geen eekhoorns, dus ik dacht het mag wel. :)

      Verwijderen
  5. Fijn dat de bomen er goed van afgekomen zijn. Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat een bescherming geeft die dikke schil dan

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, ik heb ook al veel kastanjes zien liggen en eikels? Nog nooit zo veel gezien, of zou dat zo lijken... de bomen zitten overigens nog bomvol..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn er echt veel dit jaar, zeiden ze ook op de radio vanmorgen.

      Verwijderen
  8. Judy these chestnuts look like our buckeyes in Ohio. Do you roast them? Thinking of a line from the Christmas song -" chestnuts roasting on an open fire." Anyway so glad the trees survived as well as their nuts from the fire. Have a lovely day sweet friend. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Debbie! They are horse chestnuts and not edible. Squirrels and other animals eat them but they don't live in the city.

      Verwijderen
  9. De kastanjes beginnen hier te vallen maar dat zijn wilde kastanjes en die zien er wat anders uit. De Ardèche is in Frankrijk de grootste leverancier van wilde kastanjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die wilde of tamme kastanjes bij jou kun je eten. Heerlijk!

      Verwijderen
  10. Kastanjes, die mis ik hier... die willen hier niet groeien denk ik. Vroeger maakte ik van kastanjes en eikels en lucifers poppetjes en beestjes. Later ging ik de kastanjes (gepoft) eten. En nu? Nu mis ik ze dus... mooi dat de bomen die brand hebben overleefd! Lieve groet, Anuscka

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze kun je helaas niet eten.
      Geen mooie grote bomen bij jullie? Komt dat omdat je zo dicht bij de kust woont?

      Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!