Pagina's

04 juli 2024

eleonora van engeland

Eleonora en Reinald II, miniatuur uit de ‘Taymouth Hours’ – 1325 – 1335

In de Broederenkerk in Deventer wordt op dit moment aandacht besteed aan prinses Eleonora van Engeland (1318-1355). Zij wordt gezien als de stichter van de kerk en is er ook begraven.

Ik hoorde erover op de radio in Het Oog. Ik vond het leuk meer over haar te weten te komen. Temeer omdat ik op het klokkentorentje van deze kerk uitkijk. Dat spitse torentje daar boven op het dak. 


Prinses Eleonora van Engeland kwam in 1332 op dertienjarige leeftijd naar Nijmegen om daar te trouwen met Reinald II, hertog van Gelre. Elf jaar later werd ze weduwe en regentes over haar twee zonen. 

De laatste jaren van haar leven verbleef ze in Deventer en maakte ze de bouw van de Broederenkerk mogelijk, naast het klooster dat er al stond. In 1355 overleed Eleonora. Ze werd maar 37 jaar oud. Ze overleed in Deventer en werd in de kerk begraven. Haar grafsteen ligt in een hoekje, maar vermoedelijk ligt ze zelf ongeveer onder het altaar. 

Het verhaal gaat dat op een gegeven moment boze tongen rond de hertog beweerden dat Eleonora aan melaatsheid zou lijden en zij werd met haar kinderen verbannen naar kasteel Rosendael op de Veluwe. Zij kon daar niet aarden en liep met haar twee zonen terug naar Nijmegen waar Reinald net met zijn hofraad aan het vergaderen was. Om te bewijzen dat zij niets mankeerde kleedde zij zich ten overstaan van de hele raad uit. En toen mocht ze weer terugkomen. Deze 'ontbloting' is door verschillende kunstenaars weergegeven.


Ze is niet in de vergetelheid geraakt. Onder meer schreven Joost van den Vondel, A.C.W. Staring, Multatuli, Jacob van Lennep en P.C. Boutens over haar. In 2023 verscheen de historische roman ‘Leonora’ van Agave Kruijssen.

De tentoonstelling is er nog t/m 15 september 2024. Broederenkerk Deventer.


21 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Mooi dat ze na zo veel eeuwen nog herinnerd wordt!

      Verwijderen
  2. Je schets een mooi beeld van deze dappere vrouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat superinteressant. Ik denk dat een dagje Deventer maar op de lijst moet. En op zoek naar dat boek natuurlijk. Dankjewel, Judy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En in de Bergkerk is een tentoonstelling over landschappen. Daar moet ik nog heen. Je leest het hier.

      Verwijderen
    2. Het boek heb ik meteen gereserveerd in de bieb. Het was aanwezig dus ik ga het straks halen.

      Verwijderen
    3. Oh leuk! Als jij het wat vindt, wil ik het ook lezen.

      Verwijderen
  4. Mooi hè, zo geschiedenis over mensen uit je woonplaats.
    Plus dat daar ook aandacht aan wordt besteed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze was voor Deventer nogal van betekenis, dus ze is het waard om herdacht te worden.

      Verwijderen
  5. Op haar 13e trouwen, op haar 24e weduwe worden en op haar 37e sterven.. wow, en dan zeggen ze dat het leven nú zoveel sneller gaat...! ;-) Altijd interessant, zo'n stukje geschiedenis.. het was zo te lezen nogal een kranige vrouw, niet zo vreemd dus dat er nog over geschreven werd later..!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoorde dit verhaal ook in het ‘oog’. Had het ook al gehoord bij nieuwsweekend, radio 1, op een zaterdag. Staat nog op mijn lijstje om naar toe te gaan. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd hoe je het vindt. Er is veel tekst om te lezen, en niet zo heel veel beeldmateriaal, maar dat had je niet in de Middeleeuwen.

      Verwijderen
  7. Een bijzondere vrouw zo te lezen, mooi dat er aandacht aan haar wordt besteed.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een bijzondere vrouw. Mooi dat er zoveel aandacht voor haar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Altijd interessant om meer te weten te komen over sterke en bijzondere vrouwen. Mijn belangstelling is gewekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De tentoonstelling over Eleonora is erg boeiend, maar ga vooral ook naar de Bergkerk: de schilderijen daar zijn zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Staat op het programma! De twee torentjes waar jij op uitkijkt. :)

      Verwijderen
  11. amazing lady Judy - I had never heard of her before. Wonderful that they are celebrating her life with an exhibition. Hope you are enjoying the first of July. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.