Pagina's

26 juli 2024

de olifant en de bieb


Deze week lag deze olifant in mijn brievenbus. Ik kreeg de kaart van Bertiebo, die er hier over schreef. Hansken heet ie. Rembrandt maakte o.a. deze ets van hem. Mooi is ie, dankjewel Bettie!

Op de achterkant schreef ze dat ze de historische roman over Eleonora inmiddels in één adem had uitgelezen. Ik schreef over Eleonora hier, naar aanleiding van een tentoonstelling hier in de Broederenkerk. En dat leidde tot het besluit dat ik het boek ook wil lezen. 

Dat lezen voor mij inmiddels een klein obstakel is geworden heb ik hier beschreven. Hersenmist. Brainfog. Maar ik mis het ook. En het is niet zo dat ik niet meer goed kan nadenken of dat er iets aan mijn geheugen mankeert. Het is dat ik verdwaald raak in al te bloemrijke taal met veel bijzinnen en bijvoeglijke naamwoorden. De woorden gaan dansen voor mijn ogen. Ik denk dan bij iedere zin: dat kan simpeler. En ben dus een tijd bezig tot de kern van die zin te komen. Je snapt dat ik dan zo'n boek niet doorkom.

Maar een historische roman durf ik wel aan, denk ik.
Dus ik trok de stoute schoenen aan en ben lid geworden van de bibliotheek hier in Deventer. Onder de (wie)rook van de Broederenkerk, dus op loopafstand van mijn huis. 

Lid worden is een hele stap voor mij. Lezen is een hele hoge drempel geworden. En misschien is het gewoon een kwestie van er weer inkomen. Over die drempel heenstappen. In het diepe springen. 
Nu nog uitzoeken hoe het werkt en dan ga ik dat boek reserveren. Hoe het een tot het ander leidt.

17 opmerkingen:

  1. Lezen is mijn grootste hobby Judy, ik vind het dan ook heel verdrietig voor je dat je niet meer alles kan lezen door die ellendige nasleep van corona. Ik hoop dat je, nu als lid van de bieb, weer voorzichtig kan beginnen met je liefde voor lezen terug te vinden en te krijgen. De eerste stap heb je gezet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit leesprobleem van mij speelt al langer dan de long covid. Misschien wel al twintig jaar. Ik ben wel op een gegeven moment Engels gaan lezen omdat die taal logischer in elkaar zit. Maar nu vind ik dat ik die uitdaging weer wil aangaan. Ik ben niet dom, ik kan heel ingewikkelde dingen heel goed begrijpen. Dus vooruit, ik ga het doen!

      Verwijderen
  2. Wat leuk Judy, hopelijk hopelijk lukt het lezen, gewoon af en toe een klein stukje helpt misschien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat gaat je vast weer lukken, dat boeken lezen. Veel.plezier ermee, je hebt een goed begin gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja zo val je weleens van het één in het andere.. en ben je ook nog een mooi olifantenkaartje rijker..! :-) Ik heb een aardige verzameling olifantjes, maar had nog nooit van Hansken gehoord moet ik bekennen.. een heel mooi verhaal. (hopelijk blaast Hansken het niet uit met zijn lange snuit haha!)
    Wél heel erg vervelend dat het lezen van langere teksten zo moeilijk geworden is.. ik hoop met je mee dat het weer kan beteren. Ik ben járen lid van de bieb geweest.. in m'n jeugd en helemaal door m'n studietijd heen in Dordt, later weer lid geworden in R'dam.. tot het abonnement wel erg duur werd in verhouding met de paar boeken die ik nog ging lenen.. eigenlijk alleen voor de vakantie nog. Dus denk 10 jaar geleden maar es opgezegd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is het niet zozeer moeilijk geworden, maar heb ik zelf in mijn hoofd die drempel steeds hoger gemaakt. Want ik hou wel van schrijven. En bloggen. En blogs lezen. Ben jarenlang in Zeist lid geweest van de bieb, maar ben op een gegeven moment gestopt. Ik wil het weer oppakken, kijken wat er gebeurt.

      Verwijderen
  5. Judy, er zijn zoveel jeugdboeken die ook voor volwassenen leuk of interessant zijn. Misschien zou jet daar ook eems mee kunnen proberen. Lezen is zo fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat moet je lezen gemist hebben. Ik hoop echt,dat het stap voor stap weer lukt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben benieuwd, maar mooi hè, waar het een het andere toe aanzet....Mooi beschreven en fijn om te lezen met al de links tot eerder.
    Kleine stapjes.... ik hoop dat het lukt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De eerste stap is gezet: lid worden van de bieb. Ik had nooit gedacht dat ik zó veel plezier aan lezen zou hebben toen ik drie jaar geleden lid werd. Dat wens ik jou ook toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk nieuws. Ik hoop zo dat het je lukt!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zo leuk, als je met bloggers ook via andere manieren 'contact' hebt, zoals het ontvangen van deze kaart van Bertiebo. Dat zijn voor mij de kersjes op de blogtaart hoor. En hartstikke goed dat je de eerste stap hebt gezet door weer lid te worden van de bieb. Ik hoop echt voor je dat het plezier in (kunnen) lezen weer terugkomt!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Veel plezier met lezen. Je kunt natuurlijk ook advies over boeken vragen bij de bieb. Succes. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!