Pagina's

2 december 2022

energie beheerNee dit gaat niet over de stookkosten, maar over hoe ga ik om met mijn beperkte lichamelijke energie. 

Gisteren was ik bij de ergotherapeute voor wie ik daglijsten had ingevuld. De bedoeling is om precies aan te geven wat mijn activiteiten zijn op een dag en met een getal te scoren hoe zwaar die zijn. Ik had er een puinhoop van gemaakt, dus ik moet het nog een keer doen. Niet erg, want nu heb ik de dingen die ik niet goed begreep goed kunnen doorspreken. Dus met frisse moed nog een keer.

Het probleem ligt bij de piekdagen. En die had ik nogal de laatste tijd. 
Ik moest naar de KNO arts, en ik moest bij de huisarts een griepprik halen. Allebei bracht dat een flink stuk lopen met zich mee, en juist dat is nu nogal belastend. Ik had het niet allemaal in dezelfde week gepland. Maar toch.

Want ik wou ook nog energie overhouden voor de leukste piekbelasting die ik woensdag had. Een reünietje met vijf van mijn oud-klasgenoten van vele decennia geleden. Eens in de zoveel tijd doen we een gezamenlijk uitstapje. De laatste keer dat ik erbij was waren we in Rotterdam. En deze keer waren ze zo lief om naar Deventer te komen.
En dat was een hele leuke dag!

Minder goed gepland was dat ik de volgende dag naar de fysio moest. De oefeningen die ik daar doe zijn niet zwaar, maar om ze te doen vlak na een piekdag was geen goed idee. De bedoeling is om de energie zo goed mogelijk over de dag en over de week te spreiden. Zodat je niet meer steeds over je grenzen heen gaat, en je lichaam eindelijk de kans krijgt om zich langzaam te herstellen.

De maand december staat niet vol gepland met piekbelasting. Hooguit de piek in de kerstboom. De maand december plan ik een ontspannende maand met leuke dingen. Dat moet te doen zijn!


20 opmerkingen:

 1. Je energie in goede banen leiden, dat is niet eenvoudig. Er komt zo vaak toch nog iets tussendoor, wat je in eerste instantie verkeerd inschat. Fijn dat je je lijstje in eerste instantie niet 'goed' had ingevuld, en dat je nu beter snapt wat de bedoeling is. Ik wens je een heerlijke 'bijkom-maand' december toe! En een mooie foto, die laatste, met de Lebuïnus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In theorie lijkt het eenvoudig, maar inderdaad, in de praktijk is het moeilijk uitvoerbaar. Maar het moet toch, want na een piek de dagen erna de gevolgen ervaren is heel vervelend. Ik neem december helemaal voor mezelf. Heerlijk!

   Verwijderen
 2. Dat verdelen valt niet mee, hè, zeker als er zoveel leuke dingen zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het inderdaad erg moeilijk. Vooral die 'extra dingen' die of moeten of graag wil doen.

   Verwijderen
 3. Tjaa.. maar soms, vooral afspraken met 'instanties' daar kun je maar weinig aan doen als die toevallig in dezelfde week vallen. Je moet daar ook geen soort van schuldgevoel over krijgen... dat ligt buiten jouw 'macht'. En je merkt zelf ook de gevolgen. Voor zo'n leuk uitje zou ik die toch ook op de koop toe nemen hoor. Maar als het kán dan hou je dus nu een poosje je lekker rustig.. of probeer je de dingen te verdelen. Dat lijkt me erg logisch. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms kan het niet anders, maar ik doe mezelf er geen goed mee. Dat bleek. En ik wil nou echt wel de goede kant op.

   Verwijderen
  2. Nee, ik snap het.. en dat je nu echt weer eens de goeie kant op wil snap ik helemáál..! Zó jammer dat je dat covid nog moest krijgen hè.. echt waardeloos dat die je zoveel ná-last bezorgt.

   Btw.. kreeg jij van mij dat linkje nog?.. ik kan zelf helemaal niet in m'n outbox terug vinden of ik het verstuurde naar jou en het zou slordig wezen als ik het niet deed nietwaar. ;-)

   Verwijderen
  3. Ja, ik heb het linkje gekregen, hoor. Heb alleen nog niets gedoneerd....

   Verwijderen
  4. Ooh dat geeft niks.. daar ging het me niet om.. ik kon er alleen niks van terug vinden in m'n mail dus.. ik zal het dan wel met de laptop verstuurd hebben, die slaat nog weleens iets niet op gek genoeg.

   Verwijderen
 4. Je had een paar drukke dagen. Jammer dat je dat dan steeds weer moet bezuren. Maar je bent goed bezig, dus hopelijk ga je daar binnenkort meer energie van krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk zou een mens,net als bij een brandstoftank dagelijks een beetje reserve moeten overhouden voor onverwachte dingen. Zeker als die b.v. aan het eind van de middag gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is, je gaat al heel snel over je grenzen. Heel moeilijk om dat in de gaten te houden. En dan wordt er al snel het woord overbelasting gebruikt. Oh, wat heb ik een hekel aan dat woord gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je helemaal. Ze vertellen je niet hoe je dan ook de leuke dingen in je leven kunt inpassen.

   Verwijderen
 7. Zo fijn dat je er hulp bij hebt gekregen. We weten 'allemaal' hoe het moet, maar het toepassen is iets heel anders. Maar dat dagje met de kennissen nemen ze je niet meer af.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar waarom zou je niet uit kunnen gaan van de leuke dingen? Die in je agenda zetten en daar de rest omheen plannen? Dat kan toch het uitgangspunt zijn? Dat het niet altijd kan geeft niet, dan maar af en toe een voor jou nadelige planning. Zolang de hoofdzaak maar is dat je de leuke dingen vooraan zet. Ik doe het zo al heel lang. Ik heb chronische pijnklachten waar de oorzaak niet van gevonden is, het maakt me ook moe. Wanneer ik een afspraak buiten heb of er komt bezoek dan plan ik altijd 3 dagen ervoor en erna "Rust". Wanneer je het door hebt gaat het lukken. Wat leuk die dag met oud .klasgenoten. Zo leuk dat je dat nog hebt, he? Zo'n kostbaar bezit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet, Geri, van je chronische pijnklachten. Wat erg. En eigenlijk doe ik al jaren wat jij ook doet: 3 dagen ervoor en erna rustig aan doen. Maar dat schepje erbovenop van covid heeft me nogal van mijn sokken geblazen. Ik ben de grip erop kwijt, en met hulp zal ik die weer terug krijgen.
   Dat is een hele goeie, Geri, de leuke dingen vooraan zetten. Dat vergeet ik wel eens.

   Verwijderen
 9. Wat lijkt me dat vervelend als je zo op moet letten bij alles wat je doet, hopelijk komt de energie ooit terug.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.