Pagina's

05 december 2020

heksenbrouwsels


Een deel van mijn decemberblues heeft te maken met gebrek aan licht. Het gevoel van een winterslaap willen houden en niet goed wakker zijn overdag komt daarvandaan. Vooral de eerste winter in deze flat had ik daar last van. Mijn woonkamer op het noorden wordt op bewolkte dagen niet echt licht. Ik gebruikte toen een tijdje een daglichttherapielamp waar je elke ochtend 20 minuten in moest kijken. Dat hielp wel een beetje. Ik moet eens zoeken waar die lamp is gebleven. 

Maar gelukkig scheen de zon gisteren en dat maakt een wereld van verschil. En het goede nieuws is: nog 16 dagen te gaan voordat de dagen weer gaan lengen!

Wat ook helpt zijn soepjes. Ik ben een groot fan van pureersoepen. Vroeger hield ik niet van soep. Ik vond het altijd zo zonde om mooie ingrediënten te verdunnen met water. Maar dan had ik het over van die groentesoepen. Een hele boel bouillon met wat ministukjes groente en fliedertjes vermicelli. 

Maar pureersoepen zijn anders. Geconcentreerde gezondheid in een kom. Brouwsels in de mooiste kleuren. Gisteren maakte ik een tomaten-pastinaaksoep van een pakket van A.H. En laatst een groene soep van broccoli, courgette, ui en spinazie. Een combinatie bedacht door D.irk. Ze smaken heerlijk met een dot zure room erin. Een genot voor het oog en de tong. En zo gezond!

Ik maakte eerder mijn eigen bedachte broccolisoep. En combineerde dat met zoete aardappelen. Heerlijk van smaak. Maar de kleur..... tja, dat had ik als aquarelliste kunnen weten. Groen met oranje wordt bruin. Ik zal maar niet zeggen waar het op leek.


28 opmerkingen:

  1. Maar dit zijn echt plaatjes! Soep is zo troostrijk en een mooie presentatie doet de rest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahahaa.. nou ja.. als je er maar alleen van eet, kijk je er wel overheen als het lekker smaakt hè! :-)
    We zijn wel tegenovergesteld.. ik hou ook heel erg van soep, maar vind het pureren van al die lekkere groenten dan weer niks.. geef mij maar een mooie minestronesoep.. of snert met lekkere bonken knolselderij en peen en zo.. heerlijk! En inderdaad gezond en comfortfood tegelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, maar minestrone en erwtensoep noem ik toch geen waterige soep, zoals ik bedoelde. Dat zijn gevulde soepen, die gaan er hier ook wel in. :)

      Verwijderen
    2. Oooh.. jij bedoelde van die bordjes afwaswater? nee, dat vind ik ook niet lekker. Maar ik hou dus wel van vaste stukken in de soep.. zo helemaal smooth vind ik alleen lekker als ik ziekjes ben hehe.

      Verwijderen
    3. Haha, ja die bedoelde ik. Moet wel een beetje stevigheid hebben. En je kan aan een pureersoepje van alles toevoegen. Stukjes gebakken chorizo bijv.

      Verwijderen
  3. Emie schrijft het mooi, troostrijk, comforting! Wij hebben thuis team soep met stukjes (groentesoep) en team pureersoep. En ik zit in beide teams ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh zo lekker die soepjes! Ik houd er wel van.
    En die bovenste ziet er zo lekker uit...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan 'm aanbevelen. Er zit ook ui, knoflook en gember in.

      Verwijderen
  5. Ik heb soep ook ontdekt. wat is dat lekker, he? Ik maakte ooit een knolselderijsoep, recept uit de AH. Lekker, echt, wie zou dat denken?

    Ons huis is ook een donker huis. Net als bij jou, wanneer de zon schijnt is het anders. Ja, de dagen gaan weer lengen, wat een fijne belofte, he? Soms wanneer de dagen lang zijn denk ik wel eens: "in de winter is het al om 16.00 donker" en dan denk ik "dat kan toch niet". Maar nu ontdek ik het weer opnieuw. 16.00 uur? Zeg maar 15.00 uur. Ik hoop dat je die lamp weer vind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zijn echt in, die soepen. Knolselderijsoep, lijkt me heerlijk.

      Verwijderen
  6. Hier ook een donker huis. Ik kan er dit jaar ook niet zo goed tegen. Voor mijn gevoel is het al dagen grauw en grijs. Alles

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat idee heb ik ook, dat het al zo lang grauw is. Zo veel vroeger alle lampen aan. Dit jaar hebben we wegens pup geen kerstboom, maar morgen haal ik wel alle kerstverlichting naar beneden, die ik dan ophang aan de slingerspijkers (in de kleur van de muren geverfde spijkers op elke hoek, waaraan we vroeger de slingers ophingen). Dan komt er toch nog wat meer licht in huis.

      Verwijderen
    2. Ja, niet leuk, Bettie. Ook met die bewolkte regenachtige dagen van de laatste tijd wil het niet erg lukken.

      Verwijderen
    3. Dat lijkt me heel leuk, hemelsblauw! Slingers van lichtjes!

      Verwijderen
  7. Jammer dat je huiskamer op het noorder ligt. Dan heb je inderdaad weinig licht in de winter.
    Wij hebben een licht huis op het oosten. We hebben hele groter ramen waardoor we veel licht hebben.
    Soep eten is altijd lekker. Voor mij is soep eten troostvoer. Makkelijk om te maken en heerlijk om op te eten. Wij zijn dan ook echte soepmensen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, daar bof je mee, met die grote ramen. Aan mijn achterkant is het wel lichter.

      Verwijderen
  8. En soep is zoveel lekkerder als je het zelf maakt. Sinds een paar jaar doe ik het ook af en toe, zo’n pakket van AH bijvoorbeeld is ideaal.
    Hou vol, de kortste dag komt steeds dichterbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Broccolisoep heb ik deze zomer leren maken. Zo simpel, broccoli kort koken, half bouillonblokje erbij, pureren. En een paar jaar geleden vond ik een heerlijk recept op een site die helaas niet meer bestaat, maar het recept heb ik deels nog wel, van pompoensoep met wortels, Ras el Hanout en sinaasappelsap. Supercombinatie! Geroosterde volkorenboterham met een beetje roomboter erbij, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag hemelsblauw, dank voor je bezoekje hier! Klinkt allemaal lekker! Dank voor de tips!

      Verwijderen
  10. Ik at voor het eerst pureersoep in een gîte in Frankrijk tijdens een zware trektocht, het is heel lang geleden, toen was het hier nog niet in zwang. Wat smaakte dat heerlijk. Die van jou zien er zalig uit, daar put je warmte en troost uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jammer dat je niet zo’n licht huis hebt. Dat was vast wennen voor je. Mijn man kookt bijna iedere dag, maar de salades en soep zijn voor mij. En oooo, wat vind ik dat altijd leuk om te doen. Vooral die dikke met bonen een goede kippensoep. Broccolisoep ga ik nu ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ga je ook een klein feestje maken op de kortste dag om de terugkeer van het licht te vieren?Wij eten iets lekkers. Mijn man is ook zo'n afteller

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee! Het hele kerstfeest is natuurlijk van oorsprong een lichtfeest op de winterzonnewende.

      Verwijderen
  13. Mjam, ik ben echt dol op tomatensoep. Ik krijg er meteen helemaal zin in!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.