Pagina's

14 maart 2022

hoe is het met de bomen?Vorige week zag ik al hoe de restanten van een boom werden afgevoerd op het Grote Kerkhof bij de Lebuinuskerk. En toen ik vanmorgen ging stemmen op het gemeentehuis kon ik meteen zien hoe de herinrichting van het plein vordert. 

En hoewel ik treur bij elke gevelde boom, was ik toch aangenaam verrast. Er zijn kleine boompjes aangeplant. Magnolia's en andere bloeiende boompjes. Ze hebben meteen al een aardig formaat. En dat verzacht het gemis.

Ze staan bij het oorlogsmonument en bij de nieuw aan te leggen ronde waterpartij. Daarvan zie je de fundamenten op de tweede foto. Op deze plekken zijn eerder opgravingen verricht.
En ook bij het kleine Indische monument aan de andere kant wordt een rond pleintje in de bestrating aangelegd. Het ziet er mooi uit, vind ik. Veelbelovend. 

Toevallig kwam ik een oude foto tegen van het Grote Kerkhof. Er staat niet op uit welk jaar de foto stamt. Maar zo'n groot leeg plein was toen al lelijk. En later jarenlang als parkeerterrein gebruikt, ook geen verbetering. Dus vooruit, met die rondingen, de waterpartij en de magnolia's lijkt de herinrichting toch een grote verbetering.


18 opmerkingen:

 1. Aah.. ja, dat verzacht dan wel de pijn van het verlies van die oude bomen.. zulke mooie bloeiende boompjes. En als het plein echt mooi ingericht wordt.. zo zie je maar, soms klagen/treuren we te vroeg.. ik had dat met het Eiland van Brienenoord ook.. al ben ik er voor dáár nog niet echt gerust op. Maar de tijd zal het ons allemaal leren hè! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was dus al zo lang een 'loze' plek. Dus ja, het lijkt me wel leuk worden met die ronde vormen. En gelukkig zijn niet alle grote bomen weggehaald. Ik laat het wel weer zien als het af is.
   En straks ga ik bij jou lezen.

   Verwijderen
 2. Hier worden alle Abelen op een 5 km lange dijk gerooid in ong 8 jaar. Het blijkt dat de meeste rot zijn van binnen en dat zie je niet. Maar dat kleine spul,wat terug komt is zo iel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wat jammer, en het duurt zo lang voordat het weer volle bomen zijn.

   Verwijderen
 3. Dat vangt de kale plekken wel weer op. Gelukkig maar. Anders krijg je net kale plein op de laatste foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. How lovely to turn the corner and find such a nice surprise Judy! I think Magnolia is such a beautiful tree - so it looks like the tree removed was growing badly (maybe nowhere for its roots to move) and/or sick and these new trees are going to be a very pretty replacement.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I'm glad the big trees were not all removed. And I love Magnolia's!

   Verwijderen
 5. Gelukkig dat er toch veel moois voor terugkomt, voor al die verdwenen bomen. De eerstvolgende keer dat wij weer eens in NL zijn (áls dat moment ooit nog komt), dan moet ik beslist toch ook weer eens even naar Deventer komen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laat je wel weten, hoor, als je in Deventer bent! :) Maar intussen zie je op mijn blog bekende plekken voorbij komen.

   Verwijderen
  2. Ja, daar geniet ik van! En ik laat het je weten hoor, als ik in de buurt ben

   Verwijderen
 6. Hoopvol. En ja, Magnolia's zijn prachtige bomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn om te zien dat ze snel zijn met planten en de boompjes ook al een aardig formaat hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel voor je reactie gisteren. Fijn dat je meeleeft en meedenkt. Ik zit even in een periode dat ik het niet zo goed weet maar zal met mijn huisarts overleggen of hij iets weet. Zo niet kan ik verder zoeken. lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je een verwijzing van je huisarts nodig hebt en met een wachtlijst te maken krijgt voor zo'n onderzoek. Maar zou het wel doen, als ik jou was. Succes!

   Verwijderen
 9. Ja, die kaalheid is niet mooi op die oude foto. Mooi, die magnolia's en houdt de moed erin, wie weet hoe fraai het straks is.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.