Pagina's

2 maart 2022

blauw geelIk heb een label 'oorlog' in het rijtje onderaan mijn blog staan. En dan gaat het altijd over WO2. Over hoe mijn ouders die beleefden en hoe we elk jaar weer herdenken. Na zo veel jaar nog steeds wonden die niet geheeld zijn. Eigenlijk vond ik die herdenkingen soms ook een beetje hypocriet. Want de wereld is sinds die tijd niet zonder oorlog geweest, volgens mij. Alleen ver van ons bed. Dus dat raakte ons niet of minder. En dat is nu veranderd. 

Fb wordt overspoeld met blauw gele vlaggen en zonnebloemen. Want meer kunnen we niet doen. Uit solidariteit, en onmacht, en ook bemoediging. In de kerk een gebedsdienst. En klokken die luiden vanmiddag om kwart over 5. De eensgezindheid doet op een of andere manier goed.....

Er worden ook ongemakkelijke zaken blootgelegd. Hoe afhankelijk we zijn van gas uit Rusland bijvoorbeeld. Goede reden om snel aanstalten te maken met de Green Deal. Want het nieuws over het klimaat wordt ondergesneeuwd door het oorlogsgeweld.

Gisteren begaf mijn koffiezetapparaat het. En in de kelder stond nog een oude die ik het laatst gebruikte bij mijn verhuizing. Want zolang ik nog bezig was in het nieuwe huis en het oude nog niet was ontruimd, was het handig om op beide plekken een koffiezetter te hebben. En dit apparaat heeft een warmhoudkan. Ik was met het nu kapotte apparaat geneigd de kan lang op het warmhoudplaatje te laten staan. Geen idee hoeveel ik hiermee bespaar. Voor mezelf en voor het grotere geheel. Maar alle kleine beetjes helpen.

En het apparaat is geel. Op de een of andere manier ineens heel toepasselijk.18 opmerkingen:

 1. Mooi. Solidariteit is een groot goed. Je hebt een mooie collage gemaakt. Dat verdient navolging!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga je gang, Emie! Ik maakte eerder collages als kop voor mijn fb, dus het lag voor de hand om dat nu weer te doen. Ik zag veel creativiteit in blauw geel voorbijkomen op fb. Fijn, zo veel solidariteit!

   Verwijderen
 2. Ja precies, alle kleine beetjes helpen.
  Maar laat ze inderdaad opschieten met die Green Deal. De energietransitie zal niet zonder horten of stoten gaan. Maar ik zit liever een tijdje met drie truien aan bonen uit blik te eten, dan dat we naar de pijpen van die maniak blijven dansen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er nu meer op gaan letten, wat jij ook al schreef. Natuurlijk ook door de energieprijzen. Ik deed al een hoop maar ik ontdekte dat ik nog meer kon doen.

   Verwijderen
 3. Ik las vandaag een stukje in de krant, dat we door bepaalde dingen te doen dat aandeel Russich gas dat we hier gebruiken ons kunnen besparen. Simpele dingen in het huishouden (de verwarming korter laten branden.. en minder hoog bijv.) maar ook dingen als de verwarming 's nachts uitzetten in grote kantoren e.d., dat blijkt vaak gewoon aan te blijven. Het verbaasde me dat er nog zóveel bespaard kan worden, terwijl het nu zó duur is geworden, dat gas.
  Ik ben bang dat het nog veel duurder gaat worden.. maar ik ben nog banger voor een escalerende oorlog. :-/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is opmerkelijk van die bedrijven. Ik zette zelf de verwarming al vroeg in de avond uit, maar let daar nu meer op. Ook op de verwarming hoeft niet aan in de kamers waar je niet veel bent.
   Ja. Ik ben ook bang.

   Verwijderen
 4. Jammer toch,dat het een oorlog met mogelijk gastekort moet zijn,die ons weer beter naar eigen verbruik/gedrag laat kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, Izerina. Nu is mijn carbon footprint op deze planeet al niet groot, maar er kan altijd nog meer. Niet door de oorlog maar voor de planeet.

   Verwijderen
 5. Het begrip oorlog krijgt ineens een hele ander lading.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een vervelende angstige tijd, vind ik het. Wij hebben geen gas, maar evengoed doen we zuinig met energie. Al vind ik het soms wel koud hoor. Maar gelukkig heb ik veel,quilts om onder te liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gisteren gehoord: veel electriciteit wordt opgewekt met gas. Ik vind het soms ook koud met een graadje lager, maar haha die quilts van jou komen goed van pas!

   Verwijderen
 7. Judy I am keeping all of you in my thoughts and prayers...when one of us hurts we all hurt...it just seems like folks don't get that each of us is connected whether in Europe or the America's or Canada. Take care sweet friend. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi initiatief. Tja we staan machteloos voor het grote geheel, maar met kleine dingen kunnen we solidariteit tonen. Het is natuurlijk niks, maar wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie collage heb je gemaakt (en mooi koffie apparaat). Ja, we houden allemaal de adem in waar en hoe dit gaat eindigen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We zijn allemaal met onze gedachte daar maar ik voel vooral onmacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wonderlijk hoe zo'n kleur geel dan ineens een extra betekenis krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.