Pagina's

17 december 2023

druk deventer



Het water in de IJssel staat nog steeds hoog. De benedenkade staat onder water. De trapjes staan met hun voeten in het water.





Er komt een grote mensenmassa van de pont af. Want het is druk in de stad. Er is veel te doen dit weekend. In de Lebuinuskerk wordt een kerstmarkt gehouden. En vóór de Lebuinuskerk buiten is de maandelijkse Heerlijke Hanzemarkt aan de gang, waar streekproducten worden verkocht. De Kerstman was er ook. En er werden Christmas Carols gezongen.






Even dag zeggen tegen de spinnende dames van het Deventer Schaapskudde Wolproject. Zij maken mutsen, sokken, truien, knuffels en nog veel meer van de wol van de stadskudde. 

Op de Brink was zaterdag de weekmarkt gaande. En vandaag is daar ook een kerstmarkt. Maar de grootste drukte wordt veroorzaakt door het jaarlijkse Dickens Festijn in de smalle straatjes van het Bergkwartier. Ik was er jaren geleden. Mensen staan ervoor uren in de rij. Druk druk druk. Ik hoorde van drie bussen vol Duitse toeristen. Een lange rij wachtende mensen ver voorbij de Keizerstraat voordat ze er mondjesmaat in mogen. En rijen dik voor de toiletten. Ik hoef niet meer. Maar het blijft een bijzonder gebeuren ieder jaar. De onderste foto is een oude uit 2015.



27 opmerkingen:

  1. Het was nog nooit zo druk als zaterdag. De rij wachtenden stond van de Keizerstraat, door de hele Verzetslaan tot op de Pikeursbaan. De wachttijd was voor die mensen 3 uur! En toen ik om half 5 wat oliebollen ging kopen op de Brink, stond de Keizerstraat nog vol wachtende mensen.
    Bussen vol Duitsers en Belgen komen op het Dickens Festijn af. Zouden die mensen zich niet bekocht voelen: betalen voor de bustocht, een lange reistijd, daarna uren in de rij staan en door de drukte in het Bergkwartier niet eens veel zien? Wonderlijke wereld…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben er twee keer geweest. Eén keer toen ik hier net woonde, met vrienden heel vroeg, toen er nog niets gebeurde. En de tweede keer met mijn zoon. Ik had via via een bewonerspasje en zo kon je zijwaarts insteken en drukke plekken omzeilen. Dat was wel leuk. Maar nog eens? Nee.

      Verwijderen
    2. Jij zocht de minder drukke plekken op en zo te zien waren die ook erg leuk! Charlie

      Verwijderen
    3. Ik heb jarenlang in de kinderspeelhoek op het Dickens Festijn gestaan. Dat was erg leuk maar nu mijn kleinkinderen daar niet meer spelen zijn er genoeg andere vrijwilligers. Mijn kleindochters gaan nu met vriendinnen naar Dickens, verkleed arme bedelmeisjes en ze hebben er veel plezier.

      Verwijderen
    4. Wat leuk, Jos! Dat lijkt me geweldig om er zelf in te staan. En je kleindochters doen nog steeds mee!

      Verwijderen
    5. Ze verkleden zich bij ons thuis. Ik zorg voor oliebollen en warme chocolademelk en zoek op het internet foto’s waar ze op staan. Heerlijke oma klussen!

      Verwijderen
    6. Gelukkig kan ik beter rimpelrokken maken dan antwoorden op het internet zetten ;-)

      Verwijderen
    7. Ik zal er één weghalen. :) Wel heel leuke omaklussen!!

      Verwijderen
  2. Het lijkt me heel leuk om eens heen te gaan. Maar ik zag de drukte op tv en bedacht dat het me me echt te druk is. Het zag er allemaal wel heel leuk en gezellig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjonge dat zijn nog eens wachtrijen. Ik zag het gister ook op het journaal. Die mensen in de rij vergeten dat er nog zoveel meer moois te zien is in Deventer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het lijkt me erg leuk om te zien, maar inderdaad veel te druk, wel leuk als je zelf meedoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben er volgens mij in 2016 met Noortje geweest.. gingen we stomtoevallig juist dát weekend een keertje naar Deventer. Maar wij hebben toen niet eens 5 minuutjes hoeven wachten.. en we hadden alles twee keer gezien eerdat het echt wat drukker werd.. toen zijn we lekker ergens er net buiten gaan lunchen.. en hierna hebben we nog een stadswandelroute gedaan.
    Ik hoorde van m'n zussie die nog niet zo lang geleden ook eens geweest was, dat die mensen die zo verkleed zijn nogal eens overdrijven in hun rol tegeover de bezoekers tegenwoordig, m'n zussie vond het echt niet zo leuk. Dát hebben wij gelukkig ook niet meegemaakt.. alleen maar lollig.
    Deventer is zónder dat Dickens Festival ook al erg druk.. maar het is dan ook wel een érg mooie stad! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het nooit anders dan zo druk gezien in de tien jaar dat ik hier woon. Wel als je vroeg bent, dan kun je doorlopen. Maar dan mis je wel veel voorstellingen die in de loop van de dag gehouden worden.

      Verwijderen
  6. Ik hou echt van Deventer, maar zou het op deze dag mijden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag weer zo druk: twee kerstmarkten en tweede dag Dickens. En alle winkels open. Ik blijf thuis vandaag.

      Verwijderen
  7. Ik had ook wel over de Hanzemarkt willen lopen, maar de gedachte aan de drukte maakte dat ik een andere keuze maakte. Ik ben 2x naar festijn geweest, maar de 2e keer was het al eenrichting en moeilijk om de winkels te zien. Met Hemelvaart was er 'Op de Berghe' , ook een soort Dickens. Volgens mij is dat maar een paar jaar geweest. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de Berghe ken ik niet, dat was voor mijn tijd. Ja, het was allemaal nogal te veel van het goede, vond ik, al die markten tegelijkertijd.

      Verwijderen
  8. Ik ben blij dat wij rustig een week eerder van jouw Deventer hebben kunnen genieten, gekkenhuis dit. Wij belandden in 2015 tijdens wandelen in Brockhorst en zagen daar het Dickens Festival zonder drukte. https://heenenterugnaardeardeche.blogspot.com/2015/12/dickens-festival.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hebben die evenementen samen niet te lijden onder het Dickensfestival? Ik zou er nu ook niet meer komen hoor. 'In mijn tijd' was het nog gezellig & kleinschalig. Het is een beetje uit de hand gelopen, dit idee van Emmy Strik... (En echt: die woldames... geweldig. Dank voor de link!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het nogal veel tegelijkertijd. Maar iedereen wil misschien een graantje meepikken. Ik vond het té veel. En wat heeft Dickens nou met Deventer te maken? Er is niets authentieks aan.
      Ja, die dames zijn leuk, overal in winkeltjes kun je spullen van ze kopen. Of ook wel bestellingen doen voor sokken. :)

      Verwijderen
  10. Dan ben je wel heel enthousiast,als je zo lang wilt wachten

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat leuk van die Deventer Wol, worden de gemaakte producten ook in Deventer winkels verkocht? En heel fijn voor de organisatie dat het druk was, en mooi weer. Ze verzetten veel werk lijkt mij, bij het organiseren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De producten worden verkocht bij Jeppe en bij Waar (in de Lange B). En ze staan elke maand op de Heerlijke Hanzemarkt, daar is een facebookpagina van.

      Verwijderen
  12. Als Deventer wat dichterbij geweest was, wilde ik er ook wel heen. Het Dickens festijn vind ik toch zò leuk!
    Het water in de IJssel staat zeker hoog. Bij ons in de Merwede eigenlijk niet... snap dat niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. In Deventer is het altijd gezellig met deze dagen. Hou niet zo van erge drukte maar hier had ik weleens heen willen gaan samen met mijn man. Het is er helaas niet meer van gekomen. Helaas te ver nu als je geen vervoer meer heeft. Blijft dus nog even op het wenslijstje staan die ik aan het afmaken bent. Maar ik genoot van je fotografie. En ik had ook ergens gelezen dat het nu heel druk was en dan is het echt moeilijk wandelen met mijn rolly ook. Zag her en der wat ervan voorbij komen op wat blogs die ik ook volgt. En dan is het ook mooi om het te zien. Wens jou hierbij ook gezellige dagen toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Judy, nu zie ik dat ik toch je blog had gelezen en niet alle reacties ☺️ Daar stond de verwijzing. Mooi. Dankjewel.
    Voor foto’s kunnen mensen veel vinden op mijn Facebook account: Maaike Hoijtink.
    In Deventer liggen onze 100% wol producten bij:
    De Groote Poot, Bakkerswinkel en lunchroom, Grote Poot 12, Deventer.
    Waar, Lange Bisschopsstraat 35, Deventer.
    Jeppe, Broederenstraat 45, Deventer
    Verde, Flora 95, Deventer.
    Voor garens en kaardvlies kunnen mensen mij benaderen: maaikehoijtink@me.com of via pb’tje hier of op Facebook.
    Bedankt voor de reclame. Leuke reacties 🙏

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.