Pagina's

26 december 2023

reportage



Als op tv en radio reportages over het hoge water worden uitgezonden, dan wordt het hoog tijd dat ik zelf ga kijken. En dat deed ik vanmorgen. Ik was net te laat om de zonsopgang en de volle maan te zien. Maar ik was niet de enige die foto's kwam maken. En door dit uitzonderlijke natuurfenomeen raak je ook makkelijk in gesprek met andere mensen. Die vertellen over jaren her dat de kade onderliep. 

Ik woon hier sinds 2013 en ik heb nooit meegemaakt dat het over de rand ging. Want ik maakte mee hoe aan de overkant overloopgebieden werden ingericht en Ruimte voor de Rivier werd gecreëerd. Ik heb er hier over geschreven. Maar zoals het nu is maakte ik vaker mee. Bijvoorbeeld toen het stormde.
Die benedenkade loopt vaker onder water. Ik maakte laatst al foto's hoe het terras daar en het trapje ernaartoe onder water staan. Zie hier

Maar deze keer is toch anders. Ten eerste de tijd van het jaar. Meestal stijgt het water in onze rivieren als in de Alpen de sneeuw smelt in het vroege voorjaar. Dat het nu zo hoog staat, heeft te maken met de langdurige en overvloedige regenval, niet alleen hier maar ook in de bovenstroomse gebieden. Dat het meer regent heeft te maken met klimaatverandering. Bovendien is het grondwaterpeil gestegen en is de grond verzadigd en kan niets meer opnemen. 



Aan de overkant staat het park en de parkeerplaats al onder water.



En aan de steiger van het pontje kun je zien dat deze al bijna op straathoogte is.



Het infobord geeft aan: + 5.46 m boven NAP. En het gaat nog stijgen. Twee meter zeggen ze.
Ik hoor van mensen die ik spreek dat er al zandzakken klaar liggen en dat de Welle (de weg die langs de IJssel loopt) vanaf 12 uur afgesloten wordt. 

Vreemde sfeer. Wat gaat er komen?




23 opmerkingen:

  1. Ja Judy zo komt het dat ik nog wel eens aan je denk als Deventer op het nieuws voorbij komt. Dan zit ik erop te wachten tot jij in een interviewtje voorbij komt . 😆

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, helaas. Het gekke is dat ik die radio mensen helemaal niet heb gezien. Ik hoef dus eigenlijk niets te doen, het komt via tv en radio wel. :)

      Verwijderen
  2. Not much else to do than try to prevent water damage in prevision of flooding due to the climate change.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Nederlanders weten zeker hoe ze water moeten verplaatsen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, wat gaat er gebeuren? Ze nemen in ieder geval al maatregelen.. om te voorkomen dat het de stad in gaat, dat water. Maar het zal daar op de oever best nat worden denk ik. Leuk die webcam.. die ga ik weleens aanklikken denk ik! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat rijtje huizen dat je ziet op de webcam, dat is een lager gelegen stuk, dus dat zal het eerst onder water lopen.

      Verwijderen
  5. We zagen het ook op het nieuws, maar jouw foto's zijn een mooie aanvulling. Wel bizar hè... zo'n hoog water niveau..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beetje spookachtige toestand. Hou ons op de hoogte!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Indrukwekkend Judy. Vrijdag stonden wij nog aan de overkant op de parkeerplaats en was men bezig een laatste caravan van de camping weg te slepen. Voor het hotel was nog een smalle strook gras. We reden tm Hattum langs de IJssel. Toen al zoveel water. Ik vraag me af of je nu nog over de dijk kunt rijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die parkeerplaats is ook al onder water en ook het park. Van de dijk weet ik het niet.

      Verwijderen
  8. Ik vind het doodeng. Wanneer de Rijn heel hoog staat en over de uiterwaarden loopt en daar hoog komt te staan is het niet ver van ons huis. Ik zag het 1 keer en vond het doodeng. Ik durf nu niet te gaan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het is eng, en het stijgt nog met 1 cm per uur, dat is bizar snel. Toen ik nog in Amerongen woonde, was de Rijn een keer buiten haar oevers. Dat was ook indrukwekkend.

      Verwijderen
  9. Mooie extra beelden bij het nieuws. Het gaat spannend worden. Zo sneu voor de ondernemers langs De Welle... In mijn Deventer tijd heb ik twee keer hoger water dan nu meegemaakt. Het is indrukwekkend - zo lang je daar niet te dichtbij woont, want dan is het een nachtmerrie denk ik. Gelukkig houd jij hoe dan ook je voeten droog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn voeten blijven wel droog. Maar indrukwekkend is het wel. In jouw tijd waren die overstroomgebieden er nog niet. Ik had niet verwacht dat dit nog zou kunnen gebeuren. Maar we leven in rare tijden. Eigenlijk had ik verder naar links moeten lopen, want daar zijn nu zandzakken aangebracht langs de kade waar het het laagst is.

      Verwijderen
  10. Net lees ik in een artikel,dat het laatste jaar in Europa zeker 300 dammen (ook een paar grote) zijn afgebroken. Dat nu met de vele regen het water gemakkelijker doorstroomt.En mede verantwoordelijk is voor alle overstromingen en schade

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Andere landen (Duitsland, Zwitserland, en zo) willen hun regen- en smeltwater zo snel mogelijk afvoeren. En dat komt allemaal bij ons terecht. Steeds meer.

      Verwijderen
  11. Wat een mooie reportage. Maar jammer dat het weer zover gekomen is. Ik zag net op tv dat het nog erger is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je zult er maar vlakbij wonen. Zoals die man zei op tv: mooi voor de toeristen en bekendheid Deventer, maar niet voor de bewoners. Maar het blijft een machtig gezicht, dat natuurgeweld. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Best wel beangstigend, ik kom van Goeree-Overflakkee waar een jaar voor mijn geboorte de Ramp plaats vond. Gelukkig zijn er nu wel veel maatregelen genomen, hopelijk komt zoiets niet meer voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. It is a little scary I think that Nature has so much power and our defenses are so small and seemingly futile at times. As storm Gerrick passes through Europe, there is lots of flooding in the UK and in my work (home and motor emergency) I am constantly aware of the impact on people who lose so much and somehow get back on their feet and continue to live in towns that flood again a few years later... Climate change here is not really being acknowledged sufficiently in my opinion. Bett

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik had meegekregen dat het een combinatie is ook met smeltende sneeuw dus. Maar zolang er geen rampen ontstaan vind ik het fotogeniek en dat zie ik ook aan jouw foto's. Ik denk dat ze in Duitsland meer overloop gebieden moeten gaan maken maar wat krijgen we nog te verstouwen als de zee hoger wordt?

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.